Snellezen is het in snel tempo lezen en opnemen van schriftelijke informatie. Als we de technieken van snellezen toepassen dan lezen we meer met onze visuele gedeelte van het brein (het gedeelte wat plaatjes en beelden verwerkt). Echter, in het dagelijks leven maken we meer gebruik van ons auditieve gedeelte tijdens het lezen (het gedeelte wat spraak en geluid verwerkt). Dit komt o.a. door de manier waarop we hebben leren lezen en omdat we hardop tegen onszelf praten tijden het lezen.

Probeer het zelf maar een keer. Pak een boek en lees voor jezelf een aantal zinnen. Je zult merken dat je hardop leest (of lees gewoon verder dan merk je het ook op).

Een aantal feiten over lezen en snellezen

Gemiddeld lezen wij tussen de 150 en 250 woorden per minuut. De meeste mensen praten ook met die snelheid. Er is dus een link met de snelheid waarmee we praten en lezen! Uuhmm, het is niet zo dat als we sneller gaan lezen dat we sneller gaan praten. Dit komt omdat we met ons visuele gedeelte gaan lezen als we gaan snellezen.Gelukkig maar, want anders zouden je vrienden en vriendinnen helemaal gek van je worden als je een cursus snellezen zou doen.

Er zijn ook heel veel mensen die meer dan 1000 of meer woorden per minuut lezen. Deze mensen passen simpele technieken toe om hun leessnelheid te verhogen. Ze trainen o.a. hun oogspieren om beide ogen sneller over de woorden heen te laten gaan. Snellezen is heel simpel en makkelijk om te leren.

Kan iedereen snellezen?

Ja, in principe kan iedereen leren snellezen. Wil je alle technieken leren om sneller te lezen? Bekijken dan het blog over verdubbel je leessnelheid of ben je op zoek naar gratis tips en oefeningen over snellezen? Wil je alles leren over snellezen, dan kun je jezelf ook inschrijven voor de Online Thuisstudie om jouw leessnelheid te verdrie- of viervoudigen.

Wat zeggen anderen over onze tips en technieken?

Ik ben met mijn leessnelheid van 165 wpm naar 1400 wpm gegaan. Ik vond de ontspannen sfeer heel fijn. Het is niet zoals school dat je moet werken. Je doet opdrachten niet voor iemand anders maar je doet ze voor jezelf. De cursus werkte heel motiverend. Ik ben met mijn leessnelheid van 165 wpm naar 1400 wpm gegaan. Bedankt voor alles!

-Piter Kooi, student

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu