De afgelopen jaren is de interesse in snellezen steeds meer toegenomen en gelukkig zien meer en meer mensen de mogelijkheden ervan. Er worden steeds vaker seminars en trainingen gegeven op scholen en in het bedrijfsleven om door middel van snellezen effectiever te kunnen studeren of werken.

Op trainyourbrain.tv hebben we de afgelopen jaren veel geschreven over snellezen en een deel van de producten die we aanbieden gaat daar ook over. Er is echter naast snellezen nog een ander concept om effectiever informatie te verwerken en dit heet photoreading (of fotolezen).

Photoreading is lezen op een heel ander niveau vergeleken met snellezen, je maakt namelijk gebruik van de kracht van je onderbewuste. Misschien heb je wel eens mensen gezien die een boek bestuderen in slechts enkele minuten door een bladzijde in 1 seconde te ‘lezen’. Deze mensen zijn doen dan aan het fotolezen.

Photoreading is een totaal concept van verschillende technieken die veel meer inspelen op het onderbewuste niveau van je geest. Onderzoekers zeggen namelijk dat 99% van wat er om je heen gebeurt in je onderbewuste geest terecht komt. Slechts 1% wordt dus opgepikt door je bewuste geest en wordt dus gebruikt tijdens het normale lezen. Paul Scheele (ontwikkelaar en expert in photoreading) zegt zelf dat de ogen meer dan 10 miljoen deeltjes aan informatie per seconde verwerken. Dit is natuurlijk onverstelbaar veel. Echter, tijdens het ‘normale’ lezen gebruiken we ons brein dus niet op de meest effectieve manier om alle informatie op te slaan in ons lange termijn geheugen. Van de 10 miljoen deeltjes aan informatie bereiken slechts 40 deeltjes je hersenen op een bewust niveau. Dit is bizar weinig natuurlijk!

 

Paul Scheele

Paul Scheele heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het verwerkingsproces van het brein om informatie zo snel mogelijk in onze hersenen op te nemen en vast te houden in ons lange termijn geheugen. Tijdens dit onderzoek heeft hij verschillende technieken en methodes (onder andere snellezen en Neuro Linguistisch Programmeren) samengevoegd om uiteindelijk het photoreading concept te introduceren.

In de trainingen van Paul over photoreading leer je om je onderbewuste deel van je hersenen effectiever te gebruiken om op die manier snel en effectief informatie op te nemen.

Hoewel er mensen zijn die zich afvragen of photoreading echt mogelijk is zijn er duizenden mensen die deze techniek succesvol toepassen. Meerdere cursisten hebben aangegeven dat ze, in het begin van de cursus, vraagtekens hadden bij de technieken. Echter, na gebruik ervan zien veel mensen de grote waarde ervan in en willen ze niet meer terug naar ‘normaal’ lezen. Blijkbaar moet je photoreading dus echt ‘ervaren’.

 

Dynamisch Lezen

Sven heeft zelf ook training gehad van Paul Scheele en heeft zichzelf de technieken van photoreading eigen gemaakt. Hoewel we veel informatie weggeven over snellezen, heeft Sven ervoor gekozen om geen cursus of seminar te ontwikkelen over photoreading.

Hij heeft echter wel een geheel nieuw concept ontwikkeld om informatie effectiever te verwerken. Sven heeft de technieken van photoreading en snellezen samengevoegd in een techniek die hij ‘Dynamisch Lezen’ noemt. Hij heeft verschillende simpele en praktische technieken van photoreading gecombineerd met de technieken van het snellezen.

Dynamisch lezen is dus een combinatie van het gebruik van je onderbewuste en bewuste geest om optimaal informatie te verwerken. Op een bewust niveau pas je vele snellees technieken toe en onderbewust vele technieken van photoreading.

Om meer te weten te komen over photoreading staat hieronder een video. Deze video duurt ongeveer 10 minuten waarin Paul Scheele kort uitlegt wat photoreading precies inhoud. Daarnaast hoor je de feedback van zijn cursisten en wat het voor hun heeft betekend.

Hoe denk jij over photoreading? Laat hieronder jouw reactie achter en klik op de ‘Like’ button als je deze content waardevol vind.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu