Wie wil het nu niet: razend snel tekst lezen met meer dan 1000 woorden per minuut?

Snellezen

Snellezen is een vaardigheid en om met meer dan 1000 woorden per minuut te gaan lezen is zeker mogelijk. Helaas hebben we bij train your brain geen toverstokje om je in een keer dat niveau te laten behalen.
Snellezen is een onderdeel van Dynamisch lezen. Het bestaat uit een aantal technieken en is voor een deel mindset.
Mindset? Ja om snel te kunnen lezen en de tekst nog te begrijpen is het nodig dat je gelooft dat je daadwerkelijk met meer dan 1000 woorden kan lezen.

Techniek en overtuiging: Een tip

Ook voor de mensen die niet veel willen oefenen en toch sneller willen lezen een handige tip: gebruik je vinger weer!

Op de basisschool toen je leerde lezen gebruikte je automatisch je vinger om je te focussen op wat er geschreven stond. Tot een leraar of leesmoeder je vertelde dat je om een niveau hoger te gaan je moest stoppen met je vinger gebruiken: “Het staat stom.”

Dat we als klein kind vrijwel automatisch onze vinger gebruiken als ondersteuning bij het lezen is eigenlijk heel slim. Op deze manier geef je je ogen geleiding, waardoor je ogen in staat zijn om makkelijker een rechte lijn te volgen.backskipping

Als we lezen denken we vaak dat we woord voor woord lezen. Onderzoeken die de oogbewegingen volgen van proefpersonen die aan het lezen zijn vinden een ander patroon. De ogen schieten alle kanten op. Dit zijn kleine bewegingen, maar ze zorgen er voor dat we veel snelheid verliezen. Snelheid die we niet nodig hebben om de tekst te kunnen begrijpen. Je ogen gaan terug binnen een woord en binnen een zin. Dit wordt ook wel backsckipping genoemd.

Door onze ogen te helpen een voorwerp, een pointer, te volgen kunnen onze ogen een mooie rechte lijn over de regels volgen. Met weinig oefening kun je zo je snelheid een heel stuk verhogen.

En tja sommige mensen vinden het misschien stom staan als je met je vinger leest, maar als ze zien dat je niet heel langzaam over de bladzijde gaat, maar over de bladzijden vliegt is dat alleen maar omdat ze jaloers zijn.

En als je het toch stom vindt staan, kan je het altijd eerst een tijd oefenen als niemand kijkt.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu