Er zijn vele mythes over snellezen. Een van die mythes is dat je wel sneller kan lezen, maar je begrip dan met bijna gelijke snelheid daalt. Bij de meeste teksten niet echt de bedoeling… Deze mythe zegt dat je globaal leest bij snellezen en niet de kern van de tekst begrijpt of belangrijke details mist.

De wetenschappers van breinlogs denken hier ook zo over. Een van de softwareprogramma’s die je helpen om sneller te lezen: Spritz zou alleen geschikt zijn om smsjes te lezen. Je zou wel sneller gaan lezen, maar de technieken zijn niet geschikt voor ingewikkeldere teksten.

Spritz laat je de woorden van de tekst een voor een zien met een snelheid die je zelf van te voren instelt. Daarnaast maken ze gebruik van Spritzonderzoek uit de taalwetenschap. Over het algemeen is een woord makkelijker te begrijpen als je je ogen focust op het begin van het woord. Het programma lijnt de woorden zo uit ten opzichte van het punt waar je je ogen focust dat je de betekenis het makkelijkste begrijpt.

De onderzoekers van breinlogs zijn het eens met de makers van Spritz dat je wellicht sneller door de tekst heen gaan als je de woorden niet terug kan lezen (het zogenaamde backskipping) en je niet langer stil kan staan bij een woord dat je niet meteen begrijpt of nog niet kent. Het nadeel is dan ook volgens de onderzoekers dat je je tekst dus ook minder goed begrijpt.

Sven Veenstra, de oprichter van trainyourbrain, heeft een methode ontwikkelt waarbij hij rekening heeft gehouden met al deze elementen. Je kan sneller door de stof, begrijpt de kern van de stof beter en bovendien onthoud je de stof ook nog beter. Deze manier van met geschreven tekst omgaan heet dynamisch lezen.

Te mooi om waar te zijn hoor ik je bijna denken….Er is ook een nadeel: voor je daar bent en je razendsnel door stof heen gaat en er tegelijkertijd expert in wordt is er oefening nodig.
Het mooie is dat je met de technieken van het dynamisch lezen, zelfs zonder veel oefening al vooruitgang maakt. In het gratis ebook de 7 gouden breintips staan tips waarmee je gelijk resultaat kan boeken in je snelheid van het lezen en onthouden van de tekst.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu