Hoe verbeter ik mijn leessnelheid? Hoe kan ik beter onthouden en welke technieken kan ik hiervoor het beste gebruiken? Dit zijn enkele van de vragen die we vaak binnenkrijgen via de Train Your Brain website.

Omdat de informatiestroom steeds sneller gaat en er steeds meer op ons afkomt zijn meer en meer mensen geïnteresseerd in snellezen. Speciaal voor de mensen die serieus interesse hebben in snellezen bespreken we hier enkele gratis tips en oefeningen.

Een belangrijk aspect om sneller te gaan lezen is door jouw hand-oog coördinatie te trainen. Er zijn verschillende tips en oefeningen om dit te doen. Hieronder staan drie belangrijke tips die jouw leessnelheid sterk zullen verhogen:

Tip #1 – gebruik altijd een pointer

Tijdens het lezen is het zeer belangrijk om gebruik te maken van een pointer (bij voorkeur een pen of potlood) om je ogen te ondersteunen. Door het gebruik van een pointer kunnen jouw ogen geleidelijker over de regels scannen en verminder je herlezen. Meer informatie is te vinden in het blog verdubbel je leessnelheid.

De reden waarom het gebruik van een pointer belangrijk is de volgende. Je ogen lezen normaal gesproken veel terug, dit noemen we backskipping, en dit vertraagt jouw leessnelheid sterk. Backskipping kun je voorkomen door jouw ogen te geleiden met een pointer. In onderstaand voorbeeld zul je zien waarom:

Als je een vriend of vriendin zou vragen om een cirkelbeweging te maken met zijn of haar ogen, dan zie je een figuur die gelijkstaand is aan het linker plaatje. Dit is dus absoluut geen ronde cirkel en je ogen schieten alle kanten op, terwijl je zelf denkt dat je een cirkel maakt.

 

Maak nu een grote cirkelbeweging met een pen of potlood en vraag jouw vriend of vriendin het puntje te volgen. Je zult nu zien dat de oogbeweging nu een ronde cirkel zal zijn en deze ziet eruit als het rechter plaatje.

Deze oefening geeft dus aan dat jouw ogen veel stabieler bewegen als je ze ondersteund door middel van een pointer. Je zult hierdoor minder backskipping hebben en je kunt jezelf trainen om de regels steeds sneller te lezen. Hoe je dit kunt doen lees je bij tip #2.

Tip #2 – oefening om je leessnelheid te verhogen

Een goede oefening om jouw leessnelheid te verhogen is door het gebruik van een metronoom. Een metronoom is een instrument waarmee je een muzikaal tempo kan aangeven, maar je kunt het ook gebruiken als hulpmiddel om sneller te gaan lezen. Je kunt de metronoom instellen op verschillende snelheden.

Een goede oefening die je direct kunt gaan doen is om tijdens één tik van de metronoom één regel leest in jouw boek. Start met een tempo dat je gemakkelijk bij kunt houden en voer het tempo steeds meer op zodat jouw ogen de informatie steeds sneller moeten verwerken. Op deze manier train je jouw ogen om informatie sneller op te nemen.

Metronoom

Let op! Bij deze oefening is het belangrijk dat je eerst oefent met de snelheid en daarna pas met het tekst begrip. Doe deze oefening dus voor twee weken en zorg dat je de metronoom steeds sneller laat tikken. Op deze manier zal jouw hand-oog coördinatie steeds sneller worden.

Om direct aan de slag te gaan kun je deze online metronoom gebruiken. Pak er direct een makkelijk leesboek bij en stel de metronoom in op een snelheid die goed bij je past. Verhoog deze snelheid in de komende dagen. Een goede oefening is om elke dag 10-15 minuten te lezen waarbij je de metronoom elke dag één stapje sneller laat tikken.

Tip #3 – ontspan jezelf altijd voordat je gaat lezen

Er zijn verschillende hersengolven die voorkomen in de hersenen. Dit zijn onder andere de alfastaat, de bètastaat, de thètastaat en de deltastaat. Specifiek de alfastaat is erg belangrijk om beter te leren, want dit wordt ook wel de ideale leerstaat genoemd. Deze staat is een staat van lichte ontspanning waarbij je makkelijker kunt leren en onthouden.

Het is daarom tijdens het leren belangrijk dat jij jezelf goed in alfastaat kunt brengen zodat je de informatie makkelijker zult onthouden.

Je kunt jezelf in alfastaat brengen door, voordat je begint met leren, enkele keren diep in en uit te ademen. Doe dit altijd door middel van een buikademhaling, zodat je lichaam voldoende zuurstof in zich opneemt.

Een andere manier om je te ontspannen is om deze ademhalingsoefening te combineren met een visuele oefening. Kijk voordat je gaat lezen naar een punt linksboven je. Dit kan bijvoorbeeld een stip op de muur zijn of een spijker, etc. Pak een vaststaand punt waar je jouw focus volledig op kunt richten en adem dan enkele keren diep in en uit.

Als je nog beter in alfastaat wilt komen kun je ook een korte meditatie doen waarbij je enkele positieve affirmaties zegt over leren. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen “ik leer altijd makkelijk en snel” of “ik lees elke dag sneller en sneller” of “ik onthoud alles wat ik lees”. Adem tijdens deze meditatie ook diep in en uit door middel van een diepe buikademhaling. Nadat je dit enkele minuten hebt gedaan kun je beginnen met lezen.

Let op! Je merkt al vanuit het verhaal dat je nu zelf aan de slag moet gaan met deze tips en oefeningen. Helaas bestaat er nog steeds geen pil om sneller te lezen en snellezen moet je oefenen, net als autorijden. Ga dus met deze tips aan de slag en laat ons jouw resultaten weten. Voor meer tips kun je altijd terecht bij de goudentips minicursus.

Tip #4 – download ons e-book en doe de mini cursus

Bekijk hieronder alvast een video met uitleg hoe jij jouw leessnelheid kunt verdubbelen en meld jezelf daarna aan voor onze mini cursus. Dit is geheel gratis en verplicht je tot niets. Je ontvangt dan de komende 7 dagen een aantal korte video’s met waardevolle tips om meer uit je brein te halen.

Voor meer video’s en tips kun je altijd terecht bij de goudentips minicursus.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu