Over de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat er erg veel mythes zijn omtrent snellezen. Deze mythes kunnen jou weerhouden tot het verkrijgen van een hogere leessnelheid en daarom hebben we er hieronder een aantal voor je samengevat.

Snellezen is alleen globaal lezen en verminderd het begrip

Veel mensen denken dat snellezen alleen globaal lezen is, maar dit klopt niet. Globaal lezen is een techniek die we scannen noemen die je toepast om het boek te verkennen en deze wordt vaak verward met snellezen. Snellezen is het lezen van de tekst met een sneller of hoger tempo dan normaal met behoud van begrip.

Als je sneller leest is je begrip minder goed

Dit is niet waar. Als je alle stappen van het snellezen gaat doorlopen dan zul je juist sneller de informatie opnemen. Je kunt het vergelijken met autorijden. Als je ergens 50 rijd, waar je 100 mag dan is de kans groot dat je om je heen gaat kijken en aan andere dingen gaat denken. Stel je nu eens voor dat je 150 rijd waar je 100 mag. Je bent dan veel meer geconcentreerd op het rijden en op het verkeer dan op andere dingen toch? Je concentratie is dus beter en zo is het ook met snellezen. Door sneller te lezen verhoog je je concentratie en zul je sneller de informatie waarnemen en verwerken.

Je kunt nooit sneller lezen dan een aantal honderd woorden per minuut

Jouw visuele systeem is zeer complex en geavanceerd en kunnen informatie in een flits van een seconde oppikken. Het visuele systeem kan veel sneller informatie verwerken dan met een paar honderd woorden per seconden. Als we dus ons visuele systeem trainen, en dat doen we onder andere door de hand-oog coördinatie, kunnen we veel sneller lezen dan een paar honderd woorden per minuut. We kunnen onszelf trainen om 4-6 woorden per fixatie op te nemen, wat betekend dat je gemakkelijk 1000 woorden per minuut kunt lezen.Vele snellees kampioenen hebben dit al gedaan zonder een speciaal talent te bezitten.

Snellezen is alleen voor mensen met een speciaal ‘talent’

Elke persoon die sneller dan 1000 woorden per minuut leest zal jou vertellen dat er geen speciaal talent bestaat waardoor je sneller gaat lezen. Deze persoon zal je vertellen dat hij of zij speciale technieken heeft toegepast, die heeft geoefend en daardoor zijn of haar leessnelheid heeft verhoogd. Jij kunt het dus ook! Zolang je de juiste technieken toepast.

Nu je de grootste mythen over het snellezen te weten bent gekomen weet je dat ook jij in staat bent om sneller te lezen dan 1000 woorden per minuut.

Ga naar de blog “verdubbel je leessnelheid” om meer tips te ontvangen hoe jij direct sneller kunt gaan lezen.

We willen graag jouw idee weten over snellezen dus laat hieronder jouw reactie achter. Ben jij al aan de slag gegaan met snellezen? Heb jij al tips toegepast of geloof je er niet in? Wij zijn erg benieuwd!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu