We willen het allemaal: sneller lezen en onthouden wat we lezen. De gemiddelde lezer scoort tussen de 175 en 250 woorden per minuut op een snelleestest. Is het mogelijk om onze leessnelheid te verhogen? Ja, dat kan zeker.

In 1975 was, de toen 13 jarige Beth Jaffee, uitgenodigd om in de Tonight Show van Johnny Carson te demonstreren hoe zij een boek met een snelheid van 13.000 woorden per minuut kon lezen. Tot ieders verbazing liet ze niet alleen zien hoe ze binnen een minuut meer dan 30 pagina’s las, maar ze kon alle vragen over het boek ook goed beantwoorden.Vaak wordt het wat makkelijker om een iets nieuws te leren als je een voorbeeld hebt van hoe het moet. Gelukkig zijn er op het gebied van snellezen al heel wat voorbeelden waarvan we kunnen leren. Alle succesvolle mensen lezen veel! De meesten lezen wel 3 tot 5 boeken per week. Lezen is dan ook het ontbijt van kampioenen.

Andere snellees kampioenen

Sean Adams heeft al meerdere malen prijzen in de wacht weten te slepen met snelheden die opliepen met meer dan 5500 woorden per minuut. Paul Scheele, een trainer uit Amerika waar ik zelf ook een training bij heb gevolgd, zit op meer dan 10.000 woorden per minuut. Hij gebruikt hiervoor de speciale technieken van Photoreading.

En dan hebben we nog het wonderbaarlijke verhaal van een 18 jarige Russische vrouw. Wetenschapper beschreven dat ze zo snel kon lezen dan ze nauwelijks de bladzijden kon omslaan. Terwijl ze met haar ogen knipperde las ze ruim 1390 woorden. Toen ze haar gingen testen kwamen ze uit op een leessnelheid van 416.250 woorden per minuut en ze kon vertellen wat ze had gelezen. Bizar of niet?

Hoeveel woorden per minuut lees jij?
Doe de online snelleestest en laat ons weten hoeveel woorden per minuut jij leest!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu