Wat voor effect heeft leren of studeren op jouw lichaam? Ben je vaak gespannen als je moet leren of kun jij je gemakkelijk ontspannen? Uit ervaring weet ik dat veel mensen zich gespannen en soms zelfs gestrest voelen wanneer ze ‘moeten’ gaan studeren.

Ik schrijf moeten express met aanhalingstekens, omdat veel mensen echt het gevoel hebben dat ze het MOETEN doen. Net alsof je dit voor iemand anders doet en niet voor jezelf.Waar het op neer komt is dat veel mensen gespannen zijn als het op studeren aankomt. Er is vaak een soort blokkade en dit heeft enkele negatieve bijwerkingen.

Het is namelijk zo dat stress een negatief effect heeft op het leervermogen. Op het moment dat je veel stress hebt kun je minder goed informatie in je opnemen, je zult minder geconcentreerd zijn en je kunt de informatie ook minder goed onthouden.

Echter, er zijn verschillende manieren waarop jij jezelf kunt ontspannen voordat je gaat leren. Wanneer je gebruik maakt van één van de onderstaande technieken zul je merken dat leren leuker wordt, je hebt een betere concentratie en je kunt informatie beter onthouden. Je neemt namelijk veel beter informatie op wanneer je ontspannen bent. Deze ontspannen staat wordt ook wel alfastaat genoemd of de ideale leerstaat.

Meditatie

Steeds meer en meer mensen maken gebruik van het effect van meditatie. De laatste jaren zijn er vele onderzoeken gedaan naar het effect van meditatie en ook met de relatie tot studeren.

Er bevinden zich verschillende soorten hersengolven in je brein en tijdens meditatie zijn er vooral alfa golven actief. Er zijn vele onderzoeken gedaan die hebben laten zien dat alfa golven een positieve invloed hebben op je leervermogen. Dit wil zeggen dat alfa golven je beter laten leren en onthouden. Het werkt daarom erg goed om voordat je gaat leren enkele minuten te mediteren. Op deze manier ontspan je even helemaal en kun je goed in de ideale leerstaat komen. Ideaal is om 20 tot 30 minuten te mediteren en daarna te starten met studeren of het opnemen van informatie.

meditatieAls je nog nooit gemediteerd hebt kun je het beste starten met de simpele ademhalingsmeditatie. Ga daarvoor op een plek zitten waar je helemaal kunt ontspannen, bijvoorbeeld op bed of op een goede lekkere stoel. Adem dan voor 20 tot 30 minuten diep in en uit door middel van een buikademhaling.

Je kunt dit controleren door te zien dat je buik uitzet/naar buiten komt wanneer je inademt en naar binnen gaat tijdens een uitademing. Op deze manier vullen jouw longen zich optimaal met lucht en kunnen afvalstoffen optimaal worden uitgescheiden. Blijf je op je ademhaling concentreren en na de meditatie zul je totaal ontspannen zijn én je zult veel productiever zijn tijdens je werk of studie.

Tijdens de ademhalingsmeditatie kun je ook gebruik maken van muziek die je helpt om beter te ontspannen. Misschien heb je zelf wel muziek die je helpt te ontspannen, anders kun je ook even kijken bij BreinOptimalisatie of Boeddha Brein.

Maak een wandeling

Onlangs stond er een mooi artikel op nu.nl over het feit dat wandelen je geheugen verbeterd.

Wandelen geeft je ontspanningWetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de hippocampus en dit deel van de hersenen is het sterkst gerelateerd met het geheugen. Ze hebben aangetoond dat het maken van een wandeling van ongeveer 40 minuten jouw hippocampus met twee procent kan vergroten. In het onderzoek is ook naar voren gekomen dat mensen die regelmatig wandelen beter scoren op een geheugentest dan mensen die alleen rek en strek oefeningen doen. Kortom, ga dus regelmatig even de deur uit! Een wandeling verbetert niet alleen je geheugen, maar zorgt ook voor ontspanning. Daarna ben je weer helemaal klaar om te gaan studeren.

Sporten

Sporten geeft ook een ontspannen gevoel . Op het moment dat je gaat sporten wordt er namelijk in je lichaam een stofje aangemaakt dat endorfine heet. Endorfine wordt geeft mensen een gevoel van geluk en/of euforie en dit geeft je een ontspannen gevoel. Waarschijnlijk ervaar je zelf ook regelmatig dat je na het sporten een voldaan gevoel hebt. Deze endorfinetoevoer helpt je dus om te ontspannen en dit zal ook een positief effect hebben op jouw studieresultaten.

Heb je zelf ervaring met een van bovenstaande tips? Laat ons weten wat het effect was op je leerresultaten. Of denk je na het lezen van deze informatie ‘dat ga ik doen!’. Laat ons weten hoe dit voor jou voelde/wat je ervaringen waren.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu