Je kent vast wel van die mensen die de hele dag alles goed willen doen? Alles moet tot in de puntjes perfect zijn, een verslag mag geen enkel spelfoutje hebben of een project moet tot het fijnste detail kloppen.

In sommige gevallen kan dit goed werken, je wilt bijvoorbeeld een chirurg die alles perfect doet, maar in vele gevallen zie ik mensen die hun taken overanalyseren en hierdoor nergens anders meer aan toe komen.

Wat is perfectie?

Bijvoorbeeld , ik zou er drie uur over kunnen doen om dit blog te schrijven waarin elke zin perfect loopt en alle zinnen en grammatica volledig kloppen. Zou het alleen niet veel effectiever zijn wanneer ik maar 45 minuten per blog besteed om daarna met de overgebleven tijd andere nuttige dingen te doen. De informatie is inmiddels hetzelfde toch?

Daarnaast is de volgende vraag een hele interessante. Zijn perfectionisten eigenlijk wel zo perfectionistisch? Ze zien vaak namelijk alleen de fouten en zijn helemaal niet op zoek naar perfectie. Toen ik dit voor het eerst hoorde begreep ik opeens het begrip ‘perfectionisme’ en ben ik me gaan richten op de dingen die ik wel wil bereiken, niet het zien van alle fouten om me heen.

Een belangrijke regel die ik daarbij leerde met betrekking tot timemanagement is de volgende: 80% van het uitvoeren van je taak is ruim voldoende om je taak goed af te ronden.

Let op, er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals artsen en ingenieurs, maar deze regel werkt in de grote hoeveelheid van de gevallen.

Begrijp me niet verkeerd, het is juist goed om een perfectionist te zijn. Zelf ben ik er ook één, maar ga je alsjeblieft niet blind zitten te staren op pietluttige kleine details die voor niemand iets betekenen. Ga aan de slag met de dingen die je wilt bereiken en streef je doelen na.

Ben jij ook een perfectionist en spendeer jij vaak vele uren om taken tot in de details af te ronden? Laat het me weten, dan kan ik je gericht verder helpen.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu