Heb je het wel eens meegemaakt dat je vast zit in een bepaald patroon terwijl je denkt dat je dit niet kunt veranderen?

Volgens mij heeft iedereen dit weleens meegemaakt. De situatie leek misschien uitzichtloos, maar als mens zijn we er geweldig in om hier ook weer uit te komen.

Ons brein speelt hierbij natuurlijk een essentiële rol, omdat het veel van onze processen in ons lichaam regelt, onze gedachtes en onze acties.

Vroeger dacht men dat ons brein gefixeerd was en onveranderbaar. Gelukkig zijn er nu veel onderzoeken die ons in hebben laten zien dat we ons brein gemakkelijk kunnen veranderen en verbeteren.

Bepaalde delen van het brein zijn bijvoorbeeld groter bij taxichauffeurs in Londen vergeleken met niet taxichauffeurs. Doordat ze dagelijks vele uren de weg moeten zoeken in de stad ontwikkelen ze een goed ruimtelijk geheugen en hierdoor worden specifieke delen van hun brein letterlijk groter.

Dit wereldberoemde onderzoek laat duidelijk zien dat ons brein “maakbaar” is en dat je het kunt trainen om goed te worden in een specifiek onderdeel.

De flexibiliteit van ons brein

In een onderzoek in 2007 (5 september online editie, Journal of Neuroscience) is al duidelijk laten ziet dat het brein zich gemakkelijk kan aanpassen aan situaties en dat het “maakbaar” is. Het brein kan zich aanpassen door nieuwe neuronetwerken aan te maken en dit wordt plasticiteit genoemd.

Er is namelijk onderzoek gedaan bij mensen die een beroerte hadden gehad. Bij deze mensen was een deel van de hersenbanen naar de visuale cortex beschadigd. De visuele cortex is een belangrijk hersendeel bij het zien van informatie om ons heen.

In deze mensen kon informatie uit de ogen dus niet naar het brein worden gestuurd en daarom konden de patiënten niet goed zien.

Na het doen van verschillende hersenscans is er gebleken dat het brein echter op zoek gaat naar alternatieve hersenbanen om de visuele cortex te bereiken.

Het brein gaat dus zelf op zoek naar manieren om weer te zien en om zichzelf te “herstellen”.

Dit is één van de vele honderden onderzoeken die laten zien dat ons brein plastisch is. Het laat zien dat we veel nieuwe dingen kunnen leren en dat ons brein op zoek gaat naar manieren om zichzelf zo goed mogelijk te laten werken.

Leren als een baby

Naast dit voorbeeld is er een ander interessant onderzoek gedaan. Er is onlangs namelijk onderzocht dat het brein van volwassenen razendsnel kan groeien, net als bij jonge kinderen (tijdschrift: PNAS, 4 april 2011).

De wetenschappers ontdekten onverwacht dat volwassen hersenen al kunnen groeien in minder dan twee uur na het uitvoeren van een taak, wat overeenkomt met de snelle leermogelijkheden van kinderen. Na vijf verschillende training sessies in drie dagen (in totaal 1 uur en 48 minuten aan training) lieten hersenscans zien dat deze training zorgde voor een flinke toename van grijze hersenmassa in het brein.

De onderzoekers geven aan: “de resultaten laten zien dat volwassen hersenen veel flexibeler zijn dan voorheen werd gedacht”.

De praktijk

Wow, ons brein is dus in staat om in minder dan twee uur al letterlijk te veranderen en nieuwe hersenbanen aan te maken. Door het toepassen van functionele technieken en methoden kunnen we dus ontzettend snel nieuwe dingen leren.

De vraag die bij mij opkwam was: “is dit ook mijn ervaring bij mezelf en onze cursisten”?

Ik moet toegeven dat mijn leessnelheid verdrievoudigde door het oefenen en toepassen van één simpele techniek waar bij ik ongeveer twee uur aan oefeningen heb gedaan.

Daarnaast helpen we tijdens het Brein Seminar mensen om in minder dan twee uur (minimaal) twee keer zo snel te gaan lezen.

Kortom, dit is een mooie combinatie van wetenschap en ervaring om te ondersteunen dat het leren van nieuwe informatie heel gemakkelijk is voor je brein.

Wil je ook weten hoe je sneller informatie kunt opnemen en verwerken? Of zou je persoonlijke begeleiding willen om je brein sneller te laten leren? Klik dan hier voor meer informatie.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu