Wat is accelerated learning?

Misschien ben je er bekend mee, maar misschien ook niet. De term accelerated learning is een term die de laatste jaren vaker en vaker wordt gebruikt. Accelerated learning, ook wel superleren of versneld leren genoemd, is een verzameling van methodes die ervoor zorgen dat jij informatie veel makkelijker kunt opnemen.

Accelerated learning, ontwikkeld door de Bulgaarse wetenschapper Lozanov, bied je niet alleen technieken en tips om “breinvriendelijker” te leren, het zorgt er ook voor dat je leren weer leuk gaat vinden.

Om makkelijker en sneller te leren is het dus belangrijk om leren leuk te vinden.

Hoe ik leerde fietsen

Dit heb je natuurlijk altijd al willen weten, maar ik wil je hier graag een inzicht geven.

Vroeger heb ik leren fietsen door middel van vallen en opstaan. Ik probeerde een stukje (zonder zijwielen) vooruit te komen, maar binnen enkele meters lag ik alweer op de grond. Gelukkig stonden er mensen om me heen die me hielpen om door te blijven zetten en uiteindelijk was ik apetrots dat ik kon fietsen.

Als beloning mocht ik zelfs bij iemand achter op de motor. Als klein kind vond ik dit geweldig en ik voelde me de koning te rijk. Ik kon mijn enthousiasme niet op.

Kortom, als klein kind vond ik het leuk en spannend om nieuwe dingen te ontdekken en mijn vaardigheden te verbeteren. Kan jij je hier in herkennen?

De dag dat mijn leergierigheid verdween

Op een dag ging ik naar school en ik had nog steeds het enthousiasme en de drang om nieuwe dingen te leren. Maar wat gebeurde er toen? Ik moest opeens mijn mond houden in de klas, ik moest netjes op mijn stoel blijven zitten, ik moest luisteren en mocht alleen praten wanneer me dat werd verteld.

Volgens mij kun je wel begrijpen dat mijn enthousiasme voor leren al snel verdween. Ik vond leren niet meer leuk en het was geen proces meer, maar alleen iets dat goed of fout was. Heb jij dit wel eens meegemaakt?

Ik heb jarenlang moeite gehad met leren, ik haalde met hard werken zesjes en leren was niet makkelijk voor mij. Ik voelde me soms dom vergeleken met mijn klasgenootjes. Jammergenoeg vertelde niemand mij op school over accelerated learning.

Gelukkig weet ik nu wel beter

Gelukkig weet ik nu dat ik niet dom ben, maar dat ik geen motivatie had om te leren, omdat ik leren niet leuk vond.

Mijn zoektocht naar accelerated learning technieken hebben ervoor gezorgd dat ik nu weer leer met plezier. Ik heb daarnaast gemerkt dat ik het direct ook een stuk makkelijker vind om te leren.

Vanaf de dag dat ik leren weer leuk begon te vinden leer ik dus veel makkelijker. Verschillende technieken van accelerated learning hebben me hier bij geholpen en ik ben ervan overtuigt dat leren leuk kan zijn voor iedereen.

Belangrijke les! Kortom, als jouw cijfers of werkprestaties niet optimaal zijn, dan ben je nog steeds een genie! Zoek manieren om leren weer leuk te maken en je zult merken dat je veel meer kunt dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

TIP! Om leren weer leuk te maken kun je bijvoorbeeld iemand een high-five geven als je iets nieuws hebt geleerd. Dit is misschien nieuw, maar maakt leren een stuk leuker.

Tijdens onze trainingen en (online) cursussen maken we continue gebruik van accelerated learning technieken, zodat het leuk is om te volgen en je de informatie makkelijk onthoud.

Wat doe jij om leren leuk te maken?

Ik wil graag van je weten of jij leren leuk vindt. Waarom vind je het wel of niet leuk? Wat kun je doen om het leren leuker te maken? Gebruik jij al accelerated learning technieken? Laat hieronder een reactie achter en zet de eerste stap om jouw maximale potentie te bereiken.

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu