Ben jij ook zo’n student of werknemer die urenlang achter elkaar boeken, verslagen of rapporten doorneemt? Je hebt bijvoorbeeld morgen een tentamen of je moet een belangrijk verslag af maken. Hoe kun je hier nu het beste mee om gaan?

Ik zie veel mensen ‘blokken’ voor een tentamen of urenlang achter elkaar keihard doorwerken, omdat er een belangrijke deadline is. Natuurlijk is het goed om hard te werken of studeren, maar is dit wel zo productief?

Concentratiecurve

Misschien heb je onderstaande curve wel eens gezien, dit wordt ook wel de concentratiecurve of aandachtscurve genoemd. Wanneer jij gaat leren of studeren gebeurt er iets erg interessants.

Het blijkt namelijk dat je informatie het beste onthoud in het begin van een studiesessie en aan het einde van deze sessie. Middenin de sessie is je concentratie veel lager en je zult informatie dus veel minder goed onthouden. Dit is dus niet erg effectief!

In het onderstaande plaatje heb ik een voorbeeld genomen van een studietijd van ongeveer 50 minuten. Je ziet zelf al dat je een groot deel van de tijd niet geconcentreerd bent en de informatie dus niet volledig in je opneemt.

Als je nagaat dat sommige mensen dan uren achter elkaar doorleren, dan snap je zelf ook dat dit geen goede manier is van studeren.

Concentratie Curve

Neem korte pauzes

Een uitstekende oplossing hiervoor is om te werken in blokken van tijd met korte pauzes er tussen. Door dit te doen vergroot je het gebied aan de linker- en rechterkant van de grafiek en zal jouw concentratie dus veel beter zijn. Als je concentratie hoger is kun je gemakkelijker informatie opnemen en verwerken.

Het nemen van korte pauzes heeft meerdere voordelen. Je geeft je hersenen namelijk de tijd om de informatie te verwerken. Dit wordt ook wel bezinkingstijd genoemd. Dit doe je niet bewust, maar gebeurt in het onderbewuste deel van je brein. Je geeft je brein even rust om daarna weer aan de slag te gaan met de informatie. Daarnaast geven korte pauzes je lichaam rust en je kunt even ontspannen met bijvoorbeeld een kop koffie of thee.

De pauzes die je neemt hoeven echt maar heel kort te zijn. Het gaat namelijk om het idee dat je de bovenstaande grafiek weer opnieuw kunt beginnen. Wanneer je dit doen zul je namelijk veel vaker een begin en een einde hebben. Aangezien in deze delen jouw concentratie veel hoger is zul je informatie makkelijker kunnen onthouden en beter kunnen terughalen.

Als pauze kun je bijvoorbeeld een kop thee of koffie halen of een wandeling maken. Het is echter beter om hele korte pauzes te houden van één of twee minuten. Tijdens deze pauze kun je jezelf even strekken of een rondje lopen in je studie- of werkomgeving. Dit hoeft echt maar heel kort te duren, daarna kun je weer verder met je werkzaamheden.

TIP! Maak een korte samenvatting in het begin en aan het einde van elk blok. Je concentratie is dan namelijk erg goed en hierdoor krijg je een goed overzicht van de stof en onthoud je deze veel beter.

Afleiding

Tijdens een pauze is het erg gemakkelijk om afgeleid te raken door andere dingen. Bedenk daarom vantevoren goed wat je in jouw pauze wilt gaan doen. Zet je even een kop thee en ga je direct weer verder? Strek je jezelf even uit, ga je naar het toilet?

Laat je dus niet afleiden door bijvoorbeeld het internet. Controleer tijdens je pauze geen emails, want jij weet net als ik dat er waarschijnlijk een interessante email tussen zit waardoor je 1,5 uur op het internet aan het surfen bent. Wanneer je aan het werk bent, ben je aan het werk!

Als je meer tips wilt hoe je jezelf niet laat afleiden, bekijk dan het blog hoe je meer uit je dag kunt halen?

Presenteren

Je kunt deze techniek ook toepassen tijdens een presentatie. Als je wel eens een presentatie hebt bijgewoond zul je vaak de dingen in het begin en aan het eind van de presentatie onthouden. Gedurende de presentatie merk je waarschijnlijk dat je het moeilijk vind de concentratie vast te houden. Hierdoor zul je veel informatie missen, omdat het gewoon te saai is.

Las korte pauses in tijdens presentatiesZorg er in presentaties dus voor dat je veel korte pauzes inlast. Steeds meer sprekers passen dit ook toe door bijvoorbeeld even een te rekken, een korte massage aan je buurman te geven of even te dansen op muziek.

Misschien klinkt het raar, maar HET WERKT én het is leuk om te doen! Wie wil er nu geen heerlijke massage tijdens een presentatie?

Als je meer tips zoek om beter te presenteren, ga dan naar ons blog over perfect presenteren.

Vind je deze informatie waardevol? Klik dan op “Vind ik leuk”.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu