Ben jij wel eens aan het leren of studeren en vraag je jezelf af waar je het allemaal voor doet?

Is jouw motivatie wel eens laag om te leren en heb je er echt geen zin in? Misschien zijn er wel vele andere dingen die je belangrijker vind dan leren.

Uit eigen ervaring weet ik dat er veel mensen zijn die gaan leren met een lage motivatie. Bij veel scholieren of studenten is dit een probleem en het kan echt funest zijn. Door een lage motivatie zal je concentratie lager zijn en zul je nieuwe informatie niet gemakkelijk onthouden.

Voor wie leer je nu eigenlijk?

Een belangrijke vraag die je jezelf eens kunt stellen is: “voor wie leer ik nu eigenlijk”? Misschien denk je dat je leert voor je leraren, misschien voor je ouders, je broer, je zus of je partner.

Heb je er ook wel eens bij stil gestaan dat je puur en alleen studeert voor jezelf?

Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor jou studie en je studieresultaten. Je leert dus voor jezelf.

Misschien is dit een klap in je gezicht, maar ik zie zoveel mensen die zeggen: ‘had ik maar betere leraren’, ‘had ik maar een leukere studie’, ‘had ik maar…..’.

Het is tijd om in te zien dat jij voor je studie hebt gekozen, daarom ben je ook verantwoordelijk voor de leraren die je hebt en voor de ‘leukheid’ van je studie.

Kortom, jij bent compleet en 100% verantwoordelijk voor jouw studie en dus ook voor jouw motivatie om te studeren.

Hoe verbeter je jouw studiemotivatie?

Het lijkt dus simpel om je motivatie om te studeren te verhogen, namelijk ‘studeer iets dat je leuk vind’!

Nu weet ik uit ervaring dat niet altijd alle onderdelen van je studie even leuk zijn, dus is er nog een andere oplossing?

Er is één magische vraag die je jezelf continu kunt stellen om je motivatie hoog te houden en dat is de volgende… (let op daar komt ie)

Met welke bedoeling bestudeer ik deze informatie en wat kan het betekenen voor mij en voor de mensen om me heen?

Is het echt zo simpel? Ja, het is echt zo simpel!

Heb je wel eens meegemaakt dat je voor je gevoel iets moest leren, maar dat je dacht ‘waar doe ik het allemaal voor’?

Dat is juist het probleem! Je wilt iets leren wat je later kunt gaan gebruiken, dus ga aan de slag om honderden redenen te verzinnen om de informatie te gebruiken.

Voorbeeld om je motivatie te verhogen

Misschien studeer je iets in de gezondheidszorg, maar kom je niet door de informatie heen. Schrijf dan een waslijst op met dingen waarom je dit studeert en wat jij voor anderen kunt betekenen op het moment dat je deze informatie weet en toepast.

Je kunt bijvoorbeeld opschrijven dat je er honderden mensen beter mee kunt maken of je kan het leven redden van tientallen mensen. Bedenk jezelf dan hoe dankbaar de mensen zullen zijn dat jij ze hebt geholpen en hoor ze zeggen dat jij hun held bent. Motiverend of niet?

Misschien bestudeer je iets over hout en spijkers, omdat je timmerman wilt worden. Dit zijn enkele antwoorden op de vraag waarom je het zou bestuderen:

  • Ik wil de beste timmerman worden van het noordelijk halfrond
  • Mijn timmerkunsten bezorgen anderen een veilig dak boven hun hoofd.
  • Timmerkwaliteit vind ik belangrijk en daarom wil ik alles weten over hout en spijkers.
  • Mensen genieten van de mooie huizen die ik heb gebouwd en ik laat mensen graag genieten.
  • Enz.

Let op, dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ik heb geen idee welke dingen jou motiveren, daar moet je zelf achter zien te komen. Ga dus aan de slag om jouw motivatie te vinden.

Het maakt me niet uit wat het is, misschien wordt je kat er blij van of je parkiet. Het maakt niet uit wat het is, zolang het jou maar motiveert en je studieresultaten verbeterd.

Je weet nu dus wat je moet doen als je motivatie laag is: maak een lijst waarom je dit wilt leren en wat het voor anderen kan betekenen. Je zult merken dat je motivatie de pan uit vliegt.

 Wil je meer weten over hoe jij jouw studie motivatie kunt verhogen? Heb je even last van een studiedip en kun je enkele goudentips gebruiken? Download hieronder dan het gratis ebook “De 7 Gouden Brein Tips

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu