Je leest misschien de titel en denkt: algebra, daar wil ik helemaal niets mee te maken hebben! Ik snapte er vroeger niets van en nu nog steeds niet.

Haha, ik begrijp je helemaal. Zelf ben ik ook geen expert in wiskunde of algebra, maar er zijn enkele hele simpele technieken die je kunt gebruiken om wiskundige formules makkelijker te onthouden.

Deze tips kun je toepassen in de wiskunde of algebra, maar ook bij vele andere vakken op school of andere soorten informatie die je wilt onthouden.

Waarom wiskunde en algebra?

Hoe kom ik nu op wiskunde en algebra terecht? Het zit zo: onlangs kwam een cursist naar ons toe en zij vroeg of we haar konden helpen met algebra. Ik wist alleen helemaal niets meer van dit onderwerp af, maar ik was er wel van overtuigd dat de technieken uit de Online Thuisstudie haar konden helpen. We zijn aan de slag gegaan en uiteindelijk heeft ze haar toets afgesloten met een 8,1 als cijfer.

Ik ben hier nog steeds zo blij mee dat ik vind dat ik deze tips met je moet delen. Vandaar vandaag een blog over wiskunde en algebra.

Deze tips gaan jou helpen:

Ik raad je aan de volgende tips direct te gaan toepassen. Het maakt niet uit of dit bij wiskunde is of bij een ander vak. Het is belangrijk dat je het direct toepast, anders zal je het waarschijnlijk nooit gaan doen.

Maak een duidelijke mindmap van alle stof die je moet leren

Algebra is behoorlijk uitgebreid en daarom is het handig een duidelijke structuur aan te brengen. Zelf vind ik het makkelijk om dit te doen door middel van een mindmap.

mindmap over algebra

Door dit te doen kun je bepaalde onderwerpen van de algebra structureren en hou je het duidelijk voor jezelf. Ik weet niet precies welke onderwerpen je hebt binnen de algebra, maar je kunt bijvoorbeeld over onderwerp A een mindmap maken en over onderwerp B. Op deze manier kun je ze goed scheiden.

Wat ik zelf nog weet van de algebra is dat er veel verschillende regeltjes zijn, volgensmij iets van ‘werk altijd van links naar rechts’ en ‘2x negatief = positief’. Daarnaast zijn er nog vele anderen en het is handig om deze uit je hoofd te kennen. Deze regels kun je dus ook in een mindmap zetten zodat je die altijd weet.

Ook zijn er bepaalde standaard curves zoals 1/x, deze kun je ook alvast in je mindmap tekenen. Op deze manier zul je die grafiek gemakkelijk onthouden.

Nadat je de mindmap hebt gemaakt is het goed om hem nog een paar keer door te lezen en hem over te tekenen (zonder er naar te kijken). Dit lukt waarschijnlijk niet in één, dus doe dit dan net zolang totdat je de mindmap helemaal kunt natekenen, dan weet je hem uit je hoofd.

Maak dus verschillende mindmaps voor verschillende onderwerpen over algebra. Daardoor heb je alles duidelijk en overzichtelijk voor jezelf.

Werk met verschillende kleuren

Drie belangrijke begrippen in de algebra zijn domein, radicalen en bereik. Zoals ik al aangaf ben ik geen expert in algebra, maar wel in het verwerken van deze informatie.

Werk met verschillende kleurenVraag daarom aan je leraar of hij duidelijk kan uitleggen wat deze drie begrippen betekenen en bekijk ze ook in je studieboek. Wanneer je dat precies weet is het goed om verschillende kleuren te gebruiken. Je kunt het domein bijvoorbeeld met rood aangeven, radicalen met blauw en het bereik met geel.

Deze kleuren gebruik je ook weer in je mindmap. Op deze manier onthoud je ze gemakkelijker. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer andere functies of begrippen die je een specifieke kleur kunt geven, ga daar dus mee aan de slag.

Maak verhaaltjes van de formules

Je onthoud veel makkelijker door middel van verhaaltjes dan door alleen naar formules te kijken. Koppel daarom aan elk onderdeel van de formule een verhaal.

Ik weet niet of het voorbeeld hieronder klopt, maar het gaat om het idee. Bijvoorbeeld: Misschien is er een bepaalde regel die zegt dat het belangrijk is om eerst het domein te bepalen, daarna de radicalen en als laatste het bereik. Je hebt het domein de kleur rood gegeven, de radicalen de kleur blauw en het bereik de kleur geel.

Je kunt nu het volgende doen: rood associeer jij misschien met een groot hart, blauw met een mooie zee en geel met de zon. Je kunt hier nu een verhaal van maken en het in een bepaalde volgorde afspelen, waardoor je de volgorde van uitrekenen gemakkelijk kunt bepalen.

Dit verhaal kun je bijvoorbeeld maken: “een groot rood hart loopt op een mooie zomerse dag langs een beekje waar een kano in ligt. Het rode hart heeft wel zin om een mooie kanotocht te maken op de blauwe beek en stapt in de boot. Tijdens zijn tocht geniet hij van de schitterende gele zon, die vriendelijk glimlacht.”

Bovenstaande verhaal is misschien een beetje vreemd, maar zeer gemakkelijk te onthouden. Je hoeft alleen de volgorde rood, blauw en geel te onthouden en de koppeling die je hebt gemaakt. Je hoeft dan alleen te weten dat rood het domein is, blauw de radicalen en geel het bereik.

Ik hoop dat je het principe snapt, inhoudelijk moet je zelf even kijken hoe je dit makkelijk kunt doen.

Extra tip

Daarnaast is het belangrijk om te zien welke leerstrategie het beste bij jou past. Onthoud jij makkelijker door dingen te zien, te horen of te doen?

Wat wil ik van jou weten?

Graag zou ik van je willen waar jij tegenaan loopt bij specifieke vakken, lessen of cursussen. Ik zal hier dan de komende weken een aantal blogs over gaan schrijven. Op deze manier kan ik meer specifiek mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen.

Laat hieronder dus je reactie achter en we gaan met jouw probleem aan de slag!

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu