Hoe zou het zijn om belangrijke informatie supersnel te kunnen leren en te onthouden? Dit zou toch makkelijk zijn of niet?

Nog steeds zijn er veel mensen die aangeven dat ze zich generen wanneer ze een naam van iemand zijn vergeten. Ik kan me het goed voorstellen, vroeger maakte ik me er regelmatig schuldig aan. Of je hebt bijvoorbeeld een examen of toets en je weet dat je het antwoord weet, maar je kunt er even niet op komen. Frustrerend of niet?

Om je brein positief te stimuleren zal ik je hierbij een handige tip geven om jouw brein te trainen dat het een genie is, want dat is het echt.

Zeg jij wel eens tegen jezelf dat je dom bent of dat je brein zo lek is als een vergiet? Laatst hoorde ik nog iemand zeggen: “ik heb het geheugen als een zeef”. Lekker dan, daar ben je mooi klaar mee.

De kracht van een metafoor

Vaak klinkt het grappig wanneer je dit hoort en wordt er om gelachen, maar voor veel mensen is het een ernstig probleem. Ik wil je een simpele, maar krachtige techniek geven zodat jij bijvoorbeeld het geheugen van een olifant kunt krijgen.

Eerst wil ik je een belangrijke vraag stellen. Wanneer je namelijk tegen jezelf zegt dat je dom bent of het geheugen hebt van een zeef, zal jouw onderbewuste dan aan de slag gaan om informatie te onthouden of te vergeten?

Wanneer je regelmatig (voor sommige mensen zelfs dagelijks) tegen jezelf zegt dat je het geheugen als een zeef hebt, dan is de kans vele malen groter dat je inderdaad informatie gaat vergeten, omdat je hier van overtuigd bent. Misschien ben je ervan overtuigd dat je leest met de snelheid van een slak en sommigen is dit zo snel als een slak in winterslaap. Kortom, je bent duidelijk niet tevreden over je leessnelheid en drukt dit uit door middel van een metafoor. Denk je echter dat je ooit snel zult gaan lezen wanneer je dit regelmatig tegen jezelf zegt? Reken maar van niet!

Wat is nu een krachtige metafoor?

Ik hoop dat je begrijpt dat het gebruik van een metafoor je werk- of studieresultaten sterk zullen beïnvloeden. Daarom is het erg belangrijk om een metafoor te gebruiken die krachtig is en vóór je werkt in plaats van tegen je.

Maar welke metafoor kun je nu gebruiken? Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je het geheugen hebt van een olifant of dat je zo snel leest als Speedy Gonzales, maar bij Train Your Brain hebben we een andere metafoor die we graag gebruiken.

Heb je namelijk de film “the matrix” wel eens gezien? In deze film kan o.a. hoofdrolspeler Neo nieuwe vaardigheden en skills leren binnen enkele seconden. Hij gaat in een stoel liggen en er wordt een apparaat ingeplugd aan de achterkant van zijn brein. Via dit apparaat krijgt hij nieuwe informatie binnen en zo leert hij bijvoorbeeld in enkele seconden de vechtsport kungfu volledig te beheersen. Zou dat nog eens makkelijk zijn of niet? Ons lijkt het erg gaaf en daarom gebruiken we dit voorbeeld als metafoor voor ons brein.

Ons brein is net als in “the Matrix”, je hoeft alleen maar in te pluggen en je kunt supersnel informatie leren, moeiteloos en ontspannen!

Terug naar de realiteit

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we dit zo snel en simpel kunnen doen, maar wil dit nu zeggen dat wij echt op deze manier informatie verwerken? Nee, helaas is het (nog) niet zover, maar het is wel een perfecte metafoor.

Wanneer denk jij dat je belangrijke informatie beter kunt onthouden? Zul je het beter onthouden als je jouw geheugen vergelijkt met een zeef of met dit voorbeeld uit the matrix?

Ik kan je garanderen dat wanneer jij het metafoor van the matrix voor je geheugen gaat gebruiken je resultaten zullen verbeteren. Je geeft dan namelijk aan je onderbewuste aan dat het voor jou makkelijk is om informatie te onthouden en dat is wat je brein ook zal gaan doen.

Hieronder heb ik een voorbeeld voor je neer gezet uit the matrix. Hier kun je zien hoe Trinity (een andere personage in de film) in enkele seconden leert om een helicopter te besturen. Zou dat niet handig zijn?

httpv://youtu.be/N5b4_5hvOog

Andere geheugen metaforen

Je kunt je geheugen natuurlijk met veel verschillende dingen vergelijken. Het voorbeeld uit the matrix is één voorbeeld, maar misschien weet jij wel een betere.

Ik ben best benieuwd of jij op dit moment al bepaalde metaforen voor je geheugen gebruikt. Waar vergelijk jij jouw geheugen mee en denk je dat dit je helpt om informatie te onthouden? Zou je daarnaast een voorbeeld kunnen bedenken van een krachtige metafoor die je vanaf nu kunt gaan gebruiken om aan te geven dat je een ijzersterk geheugen hebt, net als het voorbeeld uit the matrix? Ik ben benieuwd naar alle creative ideeën.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu