Deze vraag komt uit de theorie van Dr. Gardner (ontwikkeld in 1983) die aangeeft dat we allemaal verschillende vormen van intelligentie bevatten. Iedereen is ergens goed in, maar dit verschilt uiteraard per persoon. Dr. Gardner beschrijft 8 belangrijke verschillende soorten van intelligentie.

Ik heb ze hieronder voor je opgesomd, zodat je kunt kijken waar jouw intelligentie ligt. Waar ben je goed in en waar kun je nóg beter in worden?

Spatieel – Visueel

Deze vorm van intelligentie heeft te maken met het denken en onthouden van informatie door middel van beelden. Dit kunnen plaatjes zijn, maar ook beelden van bijvoorbeeld een film.

Ben jij visueel intelligent, dan is de kans groot dat je houd van tekenen, plaatjes, filmpjes, design, visualiseren, grafieken, etc.

Verbaal – Linguistisch

Dit betekent dat je goed bent in het denken in woorden. Deze vaardigheid is belangrijk bij het spreken, schrijven, lezen en interpreteren van taal.

Ben jij verbaal intelligent, dan hou je waarschijnlijk van woorden, spreken, luisteren, boeken, spelling, poëzie, etc.

Interpersoonlijk

Mensen die interpersoonlijk intelligent zijn kunnen goed communiceren met anderen. Deze mensen kunnen goed met anderen omgaan en vinden het leuk en makkelijk om samen te werken met anderen.

Vaardigheden die gekoppeld zijn aan interpersoonlijke intelligentie zijn onder andere leiding geven, organiseren, delen met anderen, interactie, manipuleren, sociaal zijn en veel vrienden hebben.

Muzikaal – Ritmisch

Misschien ken jij mensen die de dag aan het zingen of neuriën zijn. Er is dan een grote kans dat deze mensen muzikaal erg intelligent zijn.

Daarnaast zijn deze mensen vaak goed in zingen, tikken op de maat, ritme, melodie en muziek maken in het algemeen.

Naturalistisch

Ben jij naturalistisch intelligent dan denk je vaak in een referentiekader van de natuur?

Grote kans dat je houdt om samen met de natuur te zijn, te wandelen, te staren naar de sterren, dingen te ontdekken en een aantrekkingskracht hebt met dieren.

Lichamelijk – Kinesthetisch

Hou jij van denken en leren door middel van fysieke sensatie, dan is de kans groot dat je lichamelijk intelligent bent.

Deze mensen zijn vaak ook goed in dansen, rennen, springen, aanraken, spelletjes, rollenspellen en andere vormen van fysieke sensatie of aanraking.

Intrapersoonlijk

Intrapersoonlijke intelligentie heeft te maken met het goed zijn in reflectief denken, oftewel denken over je gedachtes en gevoelens.

Ben je intrapersoonlijk intelligent, dan ben je waarschijnlijk goed in denken, mediteren, dagdromen, stil zijn, reflecteren, schrijven en doelen stellen.

Logisch – Wiskundig

Ben jij goed in redeneren, logisch denken, (wetenschappelijke) problemen oplossen of wiskunde? Dan is je logische intelligentie goed ontwikkeld.

Andere vaardigheden zijn experimenteren, vragen stellen, rekenen, organiseren, puzzelen en feiten.

Hoe ben jij slim?

Je kunt dus op vele verschillende manieren slim en intelligent zijn. Begrijp wel goed dat je natuurlijk niet één vorm van intelligentie beschikt, maar dat je bestaat uit een combinatie van intelligenties. Je bent misschien van nature goed in visuele vaardigheden en minder goed in logisch denken. Tegelijkertijd kan je ook muzikaal erg intelligent zijn en minder in iets anders.

Iedereen heeft dus zijn of haar eigen voorkeur voor een bepaalde manier van leren en van onthouden. Echter, doordat we onze voorkeur hebben zijn we ook heel goed in het vermijden van dingen waar we minder goed in zijn. Als jij bijvoorbeeld hebt besloten geen zwemmer te zijn, geen spreker (in het openbaar) en geen zanger(es), welke activiteiten ga jij dan vermijden?

Jammergenoeg, denken veel mensen dat  ze één van deze intelligenties “zijn”, maar gelukkig heb is er goed nieuws. Zelfs al heb je voorkeuren voor een bepaalde intelligentie, alsnog kun je andere vaardigheden en intelligenties ontwikkelen. Je kunt dus vaardigheden waar je minder goed in bent gaan trainen en er is zelfs aangetoond dat je nieuwe voorkeuren kunt gaan ontwikkelen.

Welke voorkeur heb jij?

Stiekem ben ik erg benieuwd welke voorkeur jij hebt. Je kunt hieronder je reactie achter laten.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu