Leren is een proces en we gaan met alles wat we leren door hetzelfde proces heen. Het maakt niet uit of dit nu met fietsen, lopen of het aanleren van een nieuwe taal is. Het is belangrijk om te weten hoe je eigenlijk leert. Er is een proces, wat het 4-staps leerproces wordt genoemd, waar je altijd doorheen gaat als je iets nieuws leert.

Het leerproces

Je hebt in je leven heel wat vaardigheden geleerd. Alle vaardigheden die je nu beheerst heb je ooit geleerd, waar of niet? Zo heb je leren lopen, praten, fietsen en leren lezen. Laten we nu eens gaan kijken naar dit leerproces:

1. onbewust onbekwaam
2. bewust onbekwaam
3. bewust bekwaam
4. onbewust bekwaam


De eerste stap van het leerproces is onbewust onbekwaam. Met andere woorden, je bent je niet bewust van datgene wat je niet weet. Zo weet je bijvoorbeeld als kleine baby niet wat de vaardigheid van ‘autorijden’ is.

Als je iets ouder wordt kom je erachter dat je dat nog niet kunt. De tweede fase is een bewust wording van je onbekwaamheid. Je gaat lessen nemen en daarmee kom je in de derde fase van het leerproces: bewust bekwaam.

Je zet je bewust in om een nieuwe vaardigheid aan te leren. Na een tijdje oefenen kom je in de automatische piloot. Je bent dan in de vierde en laatste fase beland van het leerproces; onbewust bekwaam. Je hoeft niet meer bewust na te denken over hoe je iets doet. Het is een patroon geworden. Neem het leerproces mee als je gaat leren, zodat je weet in welke fase je zit.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu