Geef jij wel eens presentaties, maar ben je niet altijd tevreden over het resultaat? Hieronder staan enkele tips die de grootste sprekers in de wereld allemaal toepassen. Pas deze tips en technieken dus toe om een perfecte presentatie te geven!

Minder = Meer

Veel mensen maken overmatig gebruik van powerpoint tijdens een presentatie. Ze kijken er teveel op of er staat veels te veel tekst op. Doe dit niet! Als het goed is weet je waar je over wilt praten, dus al die opsommingen zijn niet nodig.

Gebruik een geheugensteun

Maak altijd gebruik van een geheugensteun zodat je weet waar je over wilt gaan praten. Je kunt dit doen door middel van een klein papiertje, maar er zijn ook simpele geheugentechnieken waardoor jij makkelijk een presentatie kunt onthouden. Hierover ontdek je meer in de Online Thuisstudie. Wat ik afraad is om de powerpoint presentatie als geheugensteun te gebruiken, omdat je dan met je rug naar het publiek staat.

Vertel verhalen

Maak tijdens je presentatie gebruik van verhalen. Door een persoonlijk verhaal te vertellen, of een verhaal van iemand anders, kom je meer in contact te staan met je publiek. Ze kunnen zichzelf meer relateren aan jouw verhaal en zullen de informatie makkelijker onthouden.

Gebruik humor

Het is belangrijk om humor te gebruiken tijdens je presentatie. Humor heeft namelijk een effect op de emoties van je publiek. Door positieve emoties (negatieve zal ik niet aanraden) aan je publiek te geven zullen ze de informatie veel makkelijker kunnen onthouden. Weet jij bijvoorbeeld nog waar je was op 11 september 2001? Of wat voor weer was het op je trouwdag? Waarschijnlijk weet je het antwoord op deze vragen, omdat deze gebeurtenissen een sterke emotionele waarde hebben. Doordat humor een sterk positieve emotie is zal jouw publiek jouw presentatie beter herinneren en makkelijker onthouden.

Gebruik interactie

Op het moment dat je alleen naar een presentatie luistert kun je snel afgeleid raken of je brein komt in de “SAAI!” stand terecht. Door het gebruik van interactie met je publiek zorg je ervoor dat het brein van je luisteraar actief blijft. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan het stellen van vragen of je kunt een discussie starten met je publiek. Hierdoor blijft het brein van je luisteraar actief, omdat het vragen naar zich toegeworpen krijgt. Dit is dus een hele simpele techniek om je publiek bij de les te houden.

Ga niet lezen

Waarschijnlijk doe je dit al niet, maar ga je powerpoint slides nooit oplezen! Helaas zie ik dit nog steeds regelmatig voorkomen, maar het is echt dodelijk SAAI voor je publiek! Ze kunnen de tekst namelijk zelf ook lezen. Daarnaast geef je geen aandacht aan je publiek, maar aan je computerscherm. Als het goed is weet je waar je over gaat praten, je kunt het dus gemakkelijk uit je hoofd doen.

Blijf ademen

Veel mensen ademen tijdens een presentatie heel oppervlakkig en daardoor zal jouw presentatie ook oppervlakkig worden. Op het moment dat je diep en krachtig in- en uitademt zul je veel minder stress hebben, zelfverzekerder overkomen en een krachtigere presentatie geven.

Oefenen, oefenen, oefenen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je zenuwachtig bent voor je presentatie en dit is helemaal niet raar. De meest grote sprekers waren ooit zenuwachtig (en misschien zelfs nog steeds). Belangrijk is om je presentatie goed voor te bereiden. Je kunt dit doen door een oefenpubliek te zoeken, maar je kunt ook gewoon voor de spiegel gaan staan. Misschien is dit in het begin iets onwennig, maar het helpt zeker! Daarnaast kun je er natuurlijk voor kiezen om presentatie cursussen te volgen bijvoorbeeld bij Toastmasters om je vaardigheden te verbeteren.

Heb je zelf nog meer tips of technieken die je zelf vaak toepast, laat ze hieronder achter zodat anderen er ook iets aan hebben.

Klik ook even op de “Vind ik leuk” knop, als je dit leuk vind!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu