Als je bekend bent met mindmappen weet je al dat je brein informatie beter verwerkt op het moment dat je met verschillende kleuren werkt. Kleuren kunnen je brein helpen om onderscheid te maken tussen verschillende onderwerpen of takken in je mindmap.

Naast het gebruik van kleuren in je mindmap kun je het voor vele ander toepassingen gebruiken om meer uit je brein te halen.

Waar kun je kleuren gebruiken?

Naast het gebruik van kleuren tijdens het mindmappen kun je ook bijvoorbeeld tijdens het snellezen verschillende kleuren gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld alle belangrijke hoofdstukken markeren met een rode kleur, belangrijke paragrafen met een groene kleur en  belangrijke data of personen met een blauwe kleur.

Daarnaast markeer ik belangrijk kernwoorden en andere belangrijke informatie met een gele marker, maar de kleuren kun je natuurlijk zelf aanpassen. Als je dit doet kun je makkelijk een onderscheid maken tussen verschillende gedeeltes in de tekst. Dit kan je later weer makkelijk verwerken in je mindmap.

Ook kun je verschillende kleuren gebruiken als je bijvoorbeeld algebra of andere wiskundige formules moet leren. Je kunt het deel onder de deling een andere kleur geven dan het deel boven de streep. Hierdoor zal je brein een onderscheid maken tussen de verschillende delen van de formule en het hierdoor makkelijker onthouden.

Je kunt ook verschillende kleuren toepassen als je werkt met geheugentechnieken. Door de intensiteit van de beelden die je maakt te versterken onthoud je beelden makkelijker en blijven ze beter in je lange termijn geheugen hangen.

Gebruik jij zelf al kleuren?

Zelf vind ik het erg fijn om verschillende kleuren te gebruiken. Ik ben wel benieuwd wanneer jij kleuren gebruikt en waarvoor je het toepast. Laat hieronder je reactie achter.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu