Dyslexie is een steeds groter “probleem”. Dat is een feit als ik alle verhalen om me heen moet geloven. Er worden steeds meer kinderen gediagnostiseerd met dyslexie en veel ouders zijn ten einde raad, omdat ze niet weten wat ze ermee aan moeten.

Is dyslexie echt het probleem?

Zoals je waarschijnlijk weet hebben we een linker en rechter hersenhelft. Beiden helften zijn betrokken bij verschillende processen en in de huidige westerse maatschappij zien we iets heel interessants. 

In onze maatschappij, vooral op scholen, wordt er continu aandacht besteed aan het activeren van de linkerkant van je brein. We maken gebruiken veel taal, maken samenvattingen, zoeken naar verbanden, moeten rijtjes onthouden, etc.

Deze werkzaamheden bevinden zich aan de linkerkant van je hersenen en een stimulatie hiervan is natuurlijk prima. Het probleem is alleen dat de rechterkant bij veel mensen amper wordt gebruikt.

Steeds vaker worden kinderen gediagnostiseerd met een stempel dat dyslexie wordt genoemd. Er wordt gesuggereerd dat kinderen met dyslexie een dominantie hebben voor de rechter hersenhelft. Hierdoor kunnen ze vaak niet meekomen in een schoolsysteem dat voortdurend vraagt om activatie van de linker hersenhelft.

Jammergenoeg worden deze kinderen nog vaak genoeg als “dom” aangezien en krijgen ze de stempel dat er iets “mis” met ze is. Jammer dat veel mensen dit niet begrijpen, maar het lijkt erop dat dit voor een groot deel met de hersenactiviteit te maken heeft.

Omdat kinderen met dyslexie makkelijker informatie opnemen door stimulatie van de rechter hersenhelft (door muziek, creativiteit, dagdromen, beelden, kleuren, etc.), begrijpen ze gewoonweg minder wanneer ze alleen input krijgen via hun minder dominante linker hersenhelft.

Wat te doen tegen dyslexie?

Er zijn vele tips, technieken en methoden om mensen en kinderen met dyslexie te helpen, maar er lijkt een hele simpele oplossing.

Door zowel je linker als rechter hersenhelft te laten samenwerken zal je breinpotentiaal vele malen groter worden en kun je gemakkelijker informatie opnemen. Dit geldt niet alleen voor mensen met dyslexie, maar voor iedereen.

Één van de dingen die je kunt doen om dit te bereiken is het maken van mindmaps. Mindmappen stimuleert namelijk zowel de linker als rechter hersenhelft en door deze combinatie zul je makkelijker leren en onthouden.

Je kunt bij ons een gratis e-boek downloaden over mindmappen zodat je direct met deze technieken aan de slag kunt gaan.

Daarnaast zou je een kijkje kunnen nemen op www.breinoptimalisatie.nl

Daar staat speciale muziek waar je naar kunt luisteren om je breinpotentiaal te vergroten.

Gelukkig!

Gelukkig zijn er al vele tevreden mensen en vooral ouders die onze online cursus hebben aangeschaft en de technieken die we daarin leren vertellen aan hun kinderen met dyslexie. We krijgen regelmatig te horen dat ouders mindmappen geweldig vinden en duidelijk verschil zien bij hun kinderen.

Ik hoop dat we met onze tips en technieken steeds meer mensen mogen bereiken en ook meer ouders die met hun handen in hun haren zitten. Het belangrijkste is dat er zeker iets te doen is aan dyslexie!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu