Ben jij dom?

Dom, dommer, domst!Voel jij jezelf wel eens dom? Zeg jij wel eens tegen jezelf dat je niet slim genoeg bent of dat je het moeilijk vindt om bepaalde informatie te onthouden?

Ik hoor regelmatig mensen die dit over zichzelf zeggen en eigenlijk word ik er een beetje triest van.

Als ik iemand dit hoor zeggen, dan hoor ik mensen eigenlijk zeggen: “ik heb geen controle over wat ik kan onthouden, dat is voor me bepaald van buitenaf”.

Wanneer je dit tegen jezelf zegt geef je alle controle uit handen en laat je jezelf beïnvloeden door factoren van buitenaf in plaats van de touwtjes in eigen handen te nemen.

Een belangrijke vraag is: Laat jij jezelf leiden door gedachten of overtuigingen of neem jij de controle over je eigen leven?

Ik neem aan dat jij een persoon bent die zelf de controle wilt nemen, anders ben je dit niet aan het lezen. Wij zijn, net als jij, op zoek naar manieren om de controle te nemen over de gigantische informatiestroom die we tegenwoordig te verduren krijgen. Samen willen we informatie verwerken op een effectieve manier, we willen meer doen in minder tijd.

 

Ben jij echt dom?

Je kunt dus wel denken dat je dom bent, maar ik vertel het je: Jij bent absoluut niet dom! Jij bent op de wereld gezet om te stralen en om de beste persoon te zijn die je maar kunt zijn.

gloeilampDe reden dat jij denkt dat je niet intelligent bent is, omdat jij een voorkeur hebt voor een bepaalde leerstrategie.

Nu komt de schok: JIJ BENT NIET DOM, maar de leerstrategie die jij of jouw leraar toepast past niet goed bij jouw ideale manier van leren!

Ik wil je graag bewust maken welke leerstrategieën er zijn, zodat jij jouw strategie kan aanpassen, je makkelijker kunt gaan studeren en de controle terug kunt nemen.

 

Leerstrategieën

Hieronder heb ik de drie belangrijkste leerstrategieën beschreven. Wanneer jij weet welke strategie het beste bij jou past weet ik zeker dat je veel gemakkelijker informatie kunt verwerken, je zult gemakkelijker leren en merken dat jouw potentie veel groter is dan je zelf ooit had gedacht.

 

Visueel leren

Ten eerste zijn er personen die het beste visueel leren. Deze mensen leren gemakkelijk en snel door middel van plaatjes en (bewegende) beelden. Je leert bijvoorbeeld simpel door het bekijken van de plaatjes in jouw studieboek. Door het bestuderen van grafieken, tabellen en figuren leer jij makkelijk en snel. Zelfstudie is voor jou een goede manier om te leren, omdat je op deze manier zelf de plaatjes rustig kunt bestuderen. Je kunt ook video’s opzoeken over de informatie op youtube of google video.

Het volgen van presentaties werkt al een stuk minder voor visueel ingestelde personen. Je kunt de plaatjes op de powerpoint wel goed opnemen, maar auditief (wat de spreker vertelt) onthoud je minder goed.

Leerstrategie

Auditief leren

Ten tweede zijn er mensen die informatie veel makkelijker kunnen onthouden door middel van auditieve hulpmiddelen. Bijvoorbeeld door middel van het luisteren naar presentaties of het
bediscussiëren van de studiestof. Door het horen van de informatie onthoud je het makkelijker en sneller. Ga dus zo vaak mogelijk naar alle presentaties en lessen, zodat je jouw favoriete leerstrategie kunt toepassen. Daarnaast is het handig om naar audio programma’s te luisteren als deze aanwezig zijn. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je ook de informatie zelf inspreken en enkele malen beluisteren.

 

Kinestetisch leren

Ten derde kun je een voorkeur hebben om tactiel of kinesthetisch te leren. Mensen die deze strategie als voorkeur hebben leren makkelijk door dingen zelf te ontdekken, te ervaren, te doen,
aan te raken, etc.

Als je in deze maatschappij kinesthetisch leert heb je een klein probleem. Je mist namelijk de ervaring wanneer je naar een presentatie luistert. Je kunt de informatie niet zelf ontdekken, niet ervaren of aanraken. De kans is groot dat je jezelf wijs maakt dat je niet kunt leren terwijl enkele werkcolleges of actieve lessen jou erg zouden helpen om de studiestof te begrijpen.

 

Ontdek jouw strategie!

Het is dus belangrijk om er achter te komen welke strategie het beste bij jou past. Ga dus voor jezelf na hoe jij op een natuurlijke manier dingen onthoud. Er zijn altijd dingen die jij snel en makkelijk onthoudt. Vraag jezelf af in welke categorie (visueel, auditief of kinesthetisch) dit valt. Op deze manier kan je rekening houden met de methode van leren. Als jij bijvoorbeeld kinesthetisch makkelijk leert en je hebt een toets over rekenen of wiskunde, ga dan zoveel mogelijk oefeningen maken in plaats van naar de grafieken te kijken of naar je leraar te luisteren.

Kortom, jij bent dus niet dom! Je weet nu hoe je jouw ideale leerstrategie kunt ontdekken en vanaf vandaag ben je nooit meer dom! Afgesproken?

Wil je meer informatie weten over leerstrategieën? Deze kun je vinden in het Brein Rapport en kun je gratis downloaden op deze website.

 

Reactie!

Laat hieronder een reactie achter welke leerstrategie het beste bij jou past. Bij welke van de drie strategieën leer jij het beste? Ik ben erg benieuwd hoeveel procent van de mensen een voorkeur heeft voor elke strategie. Laat het dus even weten, dan kunnen we een klein onderzoekje doen. Alvast bedankt!

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu