Wat weet jij van observeren? Stel je voor dat je getuige bent van een overval en je ziet de dader wegrennen met een zak vol gestolen spullen. Even later word je ondervraagd door een agent die je vraagt hoe de dader eruit zag. Je zegt dat hij een donkerblauwe jas had een beige broek en een zwarte pet.

Even later hoor je toevallig een gesprek tussen een andere omstander en de agent. Deze persoon geeft aan dat de dader een groene pet had, een rode jas en een witte broek. Huh? Dat klopt toch helemaal niet?

Onderzoek heeft aangetoond dat getuigenverklaringen van meerdere mensen allemaal verschillend kunnen zijn voor één en dezelfde dader. Hoe kan dit toch?

Dit heeft alles te maken met hoe goed wij als mensen kunnen observeren en blijkbaar zijn we er behoorlijk slecht in. Voor politieagenten kan het daarom behoorlijk lastig zijn om een dader te achterhalen.

De kunst van het observeren

Goed kunnen zien en observeren werd door de oude Grieken al beschouwd als het belangrijkste zintuig voor een goed geheugen. Hoe beter ons observatievermogen, hoe nauwkeuriger onze herinneringen van ervaringen. Dat was hun overtuiging.

Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in. Bedenk voor jezelf maar eens een moment dat je iets vluchtig of snel hebt waargenomen. Misschien was het een persoon, een dier of een voorwerp. Teken dit voorwerp eens en vergelijk het met het origineel. Je zult versteld staan van de fouten die je in de tekening hebt gemaakt.

Daarentegen kun je ook bewust een voorwerp bestuderen. Je bekijkt de vormen, de kleur, de tekstuur, het materiaal, etc. Door bewust stil te staan bij deze observatie zal het op een later tijdstip veel makkelijker zijn om de informatie over dat voorwerp terug te halen. Simpel toch?

Zo is het bijvoorbeeld ook bij namen. Veel mensen denken dat ze dom zijn of slecht zijn in het onthouden van namen. Vaak is het echter niet het probleem van het onthouden van de naam, maar het observeren van de naam. Hoe vaak gebeurt het dat je iemands hand loslaat en de naam alweer kwijt bent? Ja, wees maar eerlijk. Volgens mij kennen we dit allemaal, toch? Het is dus niet dat je de naam niet kunt onthouden, maar dat je geen aandacht geeft aan de naam van die persoon. Vertel mij nu, hoe kun je een naam onthouden als je hem nooit goed hebt verstaan of niet hebt opgelet? Gelukkig, deze mythe is ook weer uit de lucht.

Beter leren observeren

Door beter te leren observeren en aandacht aan iets te geven zal je brein het dus daadwerkelijk opslaan en kun je het later makkelijker terughalen, wat ook wel onthouden wordt genoemd. Start dus bijvoorbeeld vandaag met het geven van aandacht wanneer iemand anders zich voorstelt. Ga eens rustig op een stoel zitten en kijk bewust rond wat je allemaal ziet.

Het leuke is dat je dit overal kunt doen waar je bent, op je werk, thuis, tijdens het shoppen, als je zit te wachten bij de tandarts of wanneer je aan het koken bent. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos om je observatie te trainen en daardoor zul je informatie makkelijker onthouden. Wie kan dit doen, iedereen toch? Veel succes met je observaties!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu