Weet jij hoe snel je op dit moment leest? Ben jij een boeken verslinder en lees je zeker een boek per week? Doe je het iets rustiger aan met gemiddeld een boek per maand of ben je een trage slak als het aankomt op lezen? Ik bevond me vroeger in deze laatste categorie. Ik had altijd het gevoel dat het jaren duurde voordat ik een boek uit had.
Test je leessnelheid
Het aantal boeken per week of maand is alleen een lastige maat om te controleren hoe snel je leest en daarom wordt er vaak gesproken over het aantal woorden per minuut. De gemiddelde leessnelheid in Nederland bedraagt tussen de 150 en 250 woorden. Dit aantal ligt vaker iets hoger wanneer je een student bent, want dan lees je veel en zal je leessnelheid omhoog gaan. Studenten lezen gemiddeld namelijk met een snelheid van 300 tot 400 woorden.

Snelleestest

Wil je weten hoe snel je op dit moment leest? Als je jezelf wilt testen, ga dan naar de snelleestest die we bij Train Your Brain hebben ontwikkeld. Klik gewoon op de “start” knop, start met lezen. Klik op “stop” wanneer je klaar bent met lezen en je leessnelheid wordt automatisch berekend. Simpel toch?

Deze snelleestest bevat de officiële tekst uit het boek “Snellezen” van Tony Buzan. Hij heeft deze tekst specifiek gemaakt om het jouw gemiddelde leessnelheid te bepalen. Wanneer je deze test doet, lees dan op jouw eigen tempo. Ga niet overhaasten, maar neem de tekst rustig door.

Test je leessnelheid met de snelleestest

Ook jij kan sneller lezen!

Nadat je de snelleestest hebt gedaan weet je wat jouw beginsnelheid is en kun je starten om deze te gaan verhogen. Ja, dit is zeker mogelijk!

Ik kom nog steeds mensen tegen die denken dat ze niet sneller kunnen lezen en soms kom ik mensen tegen die denken dat dit aangeboren is. Ze denken dat je leessnelheid genetisch bepaald is en dat je hier nooit iets aan kunt doen.

Het tegenovergestelde is echter waar. Jij kunt je leessnelheid verhogen tot ver boven de 1000 woorden per minuut!

Sean Adams is wereldkampioen snellezen en leest gemiddeld met een snelheid van 3850 woorden per minuut. Er was een tijd dat Sean ook met 150 tot 250 woorden per minuut las, maar hij is op zoek gegaan naar manieren om dit te verhogen. Op dit moment is hij wereldkampioen snellezen, dus denk je dat we iets van hem kunnen leren? Natuurlijk! Sean gebruikt technieken die jij en ik ook kunnen toepassen en dat is exact wat we met Train Your Brain willen overdragen.

Iedereen kan zijn/haar leessnelheid verhogen! Je hoeft niet meteen 3000 woorden per minuut te gaan lezen, maar wat betekent het voor jou wanneer je van 200 naar 400 woorden per minuut zou gaan?

Je halveert dan je studietijd!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu