Verbeter je geheugen tijdens je slaap. Het zou me geweldig lijken om dit te doen, maar kan het echt? Ik heb een aantal wetenschappelijke artikelen voor je bestudeerd en heb een klein onderzoekje gedaan naar de effecten van slaap op je geheugen. Persoonlijk vind ik dat er erg interessante onderzoeken zijn gedaan en het effect van slaap lijkt enorm sterk verbonden met het hebben van een goed geheugen.

Er is aangetoond dat slaap je geheugen verbeterd, zelfs al bij een powernap van 45 minuten. Zou jij het fijn vinden om je geheugen te verbeteren tijdens je slaap?

Slaap en het geheugen

In mijn onderzoek stuitte ik al snel op een interessant artikel uit een onderzoeksgroep in Canada. Deze groep heeft onderzoek gedaan naar het effect van slaap tekort in ratten en de effecten op het deel van de hersenen dat het meest gerelateerd is aan het onthouden van informatie, de hippocampus. Het bleek dat ratten met een slaap tekort een grotere afbraak kende van cellen in de hippocampus. Omdat de hippocampus belangrijk is voor het geheugen lijkt het daarom logisch dat een vermindering van cellen in de hippocampus zorgt voor een slechter geheugen.

Een ander onderzoek aan de Universiteit van Lübeck in Duitsland laat erg interessante dingen zien als het effect van slaap en het geheugen direct wordt vergeleken. Twee groepen ratten zijn met elkaar vergeleken, één deel van de ratten kon normaal slapen en de andere kreeg minder slaap. Beide groepen zijn met elkaar vergeleken en het blijkt dat de dieren die normaal konden slapen een beter geheugen hadden in een test die de “object-plaats herkenningtest” wordt genoemd. In deze test kan worden bekeken of dieren de plaats van een speciaal voorwerp kunnen onthouden of dat ze het vergeten.

Ook dit onderzoek laat dus zien dat voldoende slaap beter is voor je geheugen dan een slaap tekort.

Erg interessant allemaal, maar na het bestuderen van deze artikelen wilde ik natuurlijk ook weten of dit ook geldt voor een kort slaapje of een powernap.

Het effect van een powernap

Andere onderzoekers in Duitsland hebben een onderzoek gedaan naar het effect van een powernap (klein dutje) op het geheugen. De wetenschappers verdeelden testpersonen in twee verschillende groepen. Één groep mocht in de middag een dutje doen van 45 minuten, de tweede groep mocht dit niet. Later op de dag werden de testpersonen onderworpen aan enkele geheugentests en deze resultaten werden vergeleken.

Zoals vele andere onderzoeken al hebben laten zien liet de powernap van 45 minuten geen hersengolven zien die overeenkomen met die van diepe slaap. Wel zijn er langzame hersengolven gemeten zoals die voorkomen tijdens REM (Rapid Eye Movement) slaap. Hiermee wil ik aangeven dat een powernap dus niet hetzelfde effect heeft als diepe slaap, maar een veel lichtere vorm is met hogere hersengolven.

De resultaten van dit onderzoek lieten iets interessants zien. De personen die een powernap mochten doen bleken namelijk een beter procedureel geheugen te hebben vergeleken met de personen die geen powernap mochten doen. Maar wat is het procedurele geheugen nu en wat kan het jou opleveren? Het procedurele geheugen is een vorm van geheugen die belangrijk is bij het aanleren van nieuwe vaardigheden zoals fietsen, leren lezen (dus ook snellezen) en cognitieve vaardigheden. De resultaten van dit onderzoek hebben dus laten zien dat je deze vaardigheden beter kunt leren door eerst een powernap te doen, doordat je procedurele geheugen beter werkt.

Ik weet dat er nog steeds veel mensen zijn die rond de middag naar een (sterke) bak koffie grijpen of een enorm blik energie drank. Naast de directe schadelijke effecten hebben deze dranken ook een grote invloed op je hormoon huishouding en dus ook op je geheugen. Misschien is dat wel een interessant onderwerp om later uit te werken in een blog 🙂 In plaats van naar de koffie of stimulerende dranken te grijpen is het verstandig om een korte powernap te doen. Dit hoeft geen 45 minuten te zijn, maar 15-20 minuten is vaak al genoeg om jezelf weer even op te laden.

Toepassen

Leuk al die feiten en onderzoeken over slaap, maar hoe kun jij nu gebruik maken zodat je direct effecten gaat zien? Allereerst is het belangrijk om elke dag voldoende slaap te krijgen. Jij weet waarschijnlijk wel hoeveel slaap je nodig hebt en wanneer je de volgende dag fit bent. Naast je normale hoeveelheid slaap kun je ervoor kiezen, bijvoorbeeld tijdens drukke dagen, om in de middag een korte powernap te doen zodat je daarna weer helemaal fit bent om dingen te leren en onthouden.

Als je druk bent met het leren van nieuwe informatie voor bijvoorbeeld een toets of examen kun je ervoor kiezen om tussen enkele leersessies een korte powernap te doen. Op deze manier geef je je brein even rust en laat je hem niet “oververhitten”. Na de powernap kun je weer aan de slag en zul je merken dat je informatie weer beter kunt opnemen.

Het beste voor je brein en succes met slapen!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu