Vind je het moeilijk om informatie te onthouden? Zou jij belangrijke informatie makkelijker willen verwerken zodat je het ook op lange termijn nog kunt terughalen?

Veel van onze klanten geven aan dat ze last hebben met het onthouden van informatie en velen zijn op zoek naar manieren om de informatie die ze binnenkrijgen op een simpele manier te onthouden en verwerken.

Laat me je een simpele vraag stellen, dan wordt het direct duidelijk wat je hier aan kunt doen.

Als je denkt aan een hond, zie je dan daadwerkelijk een hond voor je? Of zie je het woord ‘hond’ in gedachte?

Maak gebruik van beelden

Iedereen die ik dit vraag geeft aan daadwerkelijk een hond te zien. Dit kan een golden retriever zijn, een dalmatiër, een buldog of een andere hond. Het maakt niet uit welk ras hond je in je hoofd hebt, maar ik hoop dat je begrijpt dat je brein denkt in beelden en niet in  woorden.

Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand het woord ‘hond’ voor zich zag in plaats van een echte hond, dus ik hoop dat je begrijpt dat ons brein beelden of plaatjes maakt van de dingen om ons heen.

Er zijn echter maar weinig mensen die op deze manier informatie onthouden en dus gebruik maken van de maximale potentie van hun brein.

‘Maak ik dan niet gebruik van de maximale potentie van mijn brein?’, denk je nu misschien.

Nee, dit doe je zeker niet. Onze maatschappij is namelijk vooral op de linkerkant van onze hersenen gericht. Dit deel gebruiken we veel bij het maken van woorden, taal, het maken van rijtjes en analytisch denken.

Vanaf de basisschool wordt er alleen maar aandacht besteed aan de linker hersenhelft en de rechterkant raak hierdoor een beetje achterop.

Op het moment dat je beide helften gaat integreren zul je optimaal gebruik maken van je hersencapaciteit, kan je informatie sneller verwerken en makkelijker onthouden zodat je het later makkelijker kunt oproepen als je het nodig hebt.

Het maken van onder andere beelden stimuleert bij veel mensen de rechter hersenhelft en hierdoor zul je op weg gaan naar jouw maximale potentie op het gebied van jouw geheugen.

Hoe kun je geheugentraining toepassen?

Je weet nu dus dat het maken van beelden uiterst belangrijk is als het gaat om het onthouden van informatie. Je kunt dit op vele verschillende manieren toepassen.

Enkele weken geleden schreef ik een blog over het onthouden van je sleutels. Daarbij kun je gebruik maken van sterke of bizarre beelden. Als jij bijvoorbeeld de slag bij Waterloo moet onthouden kun jij jezelf voorstellen dat je midden in het gevecht bent. Door het veel levendiger te maken en duidelijke (bewegende) beelden of plaatjes te maken zal de informatie veel echter overkomen dan alleen tekst in een boek.

Ga de komende week dus zelf aan de slag met het maken van beelden en plaatjes. Een plaatje zegt immers meer dan 1000 woorden, toch? Waar kan jij deze tip de komende week op toepassen? Laat het ons weten, we zijn benieuwd naar jullie creatieve ideeën.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu