Een erg krachtige techniek om dingen te onthouden is door middel van rijmwoorden. Om de waarde van deze techniek te laten zien wil ik graag de volgende opdracht met je doen. Pak een pen, een stuk papier en schrijf de nummers 1 t/m 10 onder elkaar.

Hieronder staat een boodschappenlijstje voor een bezoek aan een bouwmarkt. Je ziet 10 cijfers met daarnaast een item. Lees elk item 1x door en probeer elk item met het daarbij behorende nummer te onthouden. Het doel van de oefening is om zoveel mogelijk items te herinneren en deze in de juiste volgorde te zetten:

4 verf

9 kastje

2 beits

8 laminaat

1 schuurpapier

6 kwasten

10 kit

5 rolgordijn

7 schroeven

3 pluggen

Schrijf nu zo veel mogelijk items op je blaadje in de juiste volgorde. Als je dit gedaan hebt controleer je hoeveel items je hebt onthouden.

Je zult tot de ontdekking komen dat je er slechts enkele hebt onthouden en dat je waarschijnlijk moest gokken welk nummer daar ook alweer bij hoorde.

De volgende techniek zal je helpen een krachtige associatie te maken tussen het cijfer en het woord. Deze techniek heet de nummer-rijmmethode.

De rijmende sleutelwoorden zijn (naar voorkeur kunnen deze worden aangepast):

1 been

2 zee

3 knie

4 dier

5 lijf

6 mes

7 leven

8 nacht

9 degen

10 zien

Om het boodschappenlijstje van de bouwmarkt te onthouden is het noodzakelijk een sterke verbinding in het brein te maken met het rijmwoord en het item. De beste manier om dit te doen is door een bizarre associatie te maken tussen de 2 woorden. Doe dit dan ook op zoveel mogelijk verschillende manieren o.a. visie, gehoor, reuk, smaak, tast, emotie, etc.

Ik zal je een voorbeeld geven:

Het rijmwoord voor 1 is been en het item wat daarbij hoort is schuurpapier. Bedenk nu een bizarre koppeling tussen een been en schuurpapier. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen je benen te wassen onder de douche met schuurpapier in plaats van een washand. Hierbij zie je dat je dit zelf aan het doen bent, je kunt het schuren onder de douche horen en je voelt het schuurpapier langs je benen glijden.  Om het een bizarre tint te geven kun je je voorstellen dat het verschrikkelijk pijn doet en het bloed langs je been loopt. Dit is natuurlijk geen fijne voorstelling, maar je zult het er wel beter door onthouden.

Het rijmwoord voor 2 is zee en het item wat daarbij hoort is beits. Je kunt je indenken dat je lekker in zee aan het zwemmen bent en dat het water opeens veranderd is in beits. Je ziet de bruine kleur, je hoort de golven, je ruikt de sterke geur en je voelt hoe het plakt aan je lichaam. Als je uit het water stapt blijft de beits aan je lichaam plakken en je voelt je verschrikkelijk vies.

Probeer nu voor jezelf een associatie te maken tussen de andere rijmwoorden en de items. Bedenk bizarre dingen en bedenk jezelf vooral wat je ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft. Besteed hier enkele minuten aan en probeer daarna het boodschappenlijstje van 1 t/m 10 opnieuw op te schrijven.

Je zult nu merken dat je (bijna) alle items hebt onthouden en dat je de meeste zelfs morgen nog uit je hoofd weet.

Deze techniek kun je niet alleen toepassen bij boodschappenlijstjes, maar ook bij het onthouden van rijtjes voor tentamens, de dingen die je vandaag allemaal nog moet doen of voor het onthouden van de kernpunten van een belangrijke presentatie.

Probeer deze techniek de komende dagen toe te passen, maak krachtige verbindingen en je zult zien dat je steeds makkelijker gaat onthouden.

De komende weken zal ik veel informatie weggeven door middel van nieuwe blogs op trainyoubrain.tv. Ik wil jullie graag laten zien hoe krachtig sommige technieken zijn en dat deze technieken van grote waarde kunnen zijn in je dagelijks leven.

TIP! Wil jij ook sneller lezen, alles leren over geheugentechnieken en te weten komen hoe je alles uit je brein kan halen, klik dan hier.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu