Fotografisch geheugen, of eidetisch geheugen wordt vaak gezien als een aangeboren talent. We kennen allemaal wel de verhalen van sommige autistische savanten die gehele boeken uit het hoofd kunnen opdrommen of zonder moeite cijferreeksen kunnen onthouden.

Hieronder staat een buitengewone video over een savant, Daniel Tammet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=hKk96kOAnLg

Een fotografisch geheugen hebben is niets dan een ‘plaatje’ maken van een informatiebron om deze vervolgens later weer in detail te reproduceren. Soms zijn er mensen die een fotografisch geheugen hebben. Ze kijken een paar seconden naar de informatie en slaan het op via het visuele systeem. Is dit een speciale gave? Word je hiermee geboren? Niet iedereen wordt hiermee geboren, maar wees gerust want een fotografisch geheugen kun je trainen.

Kun je een fotografisch geheugen trainen?

Ja, zeker! Ons brein verwerkt de zintuiglijke informatie voor het grootste deel in visuele cortex. Door te oefenen met een aantal simpele visualisatie technieken kun jij ook een fotografisch geheugen krijgen. De neurotransmitter acetylcholine schijnt mede verantwoordelijk te zijn voor specifieke herinneringen. Des te meer acetylcholine je brein kan aanmaken, des te specifieker je herinneringen zullen zijn. Heeft de apotheek hier geen pilletje voor?

Ben je geïnteresseerd in een onderzoek over de neurotransmitter acetylcholine?

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu