Neurowetenschappen

Geschiedenis Binaural Beats

Binaural Beats? Wat zijn dat?

Na jaren van onderzoek is gebleken dat hersengolven niet alleen inzicht geven in de mentale staat van een persoon, maar dat deze hersengolven ook beïnvloed kunnen worden om zodoende iemands staat te veranderen.Door specifieke hersengolven te laten toenemen of afnemen, kan iemand zijn gedachten en emoties veranderen.

Wetenschapper zijn al jaren aan het testen of het toepassen van Binaural Beats kan bijdrage in het genezingsproces van verschillende aandoeningen.


Binaural Beats & Hersen golven

Er is nu een technologie die binaural beats wordt genoemd waardoor jij je brein kunt optimaliseren en verbeteren. Bij veel mensen mist er een balans in het brein, maar door het beluisteren naar speciale muziek met binaural beats kun jij je brein in balans brengen.


Binaural beats verwijst naar een techniek die twee verschillende tonen laat horen. De ene toon hoor je via je linkeroor en de tweede toon via je rechter oor. Beiden tonen hebben een verschillende frequentie en dit verschil zorgt voor een derde toon in je brein. Deze derde toon wordt ook wel de binaural beat genoemd en zorgt voor iets heel speciaals.


Binaural Beats, ook wel bekend als brainwave entrainment, is het bewust veranderen van je hersengolven op een specifiek moment. Deze tonen stimuleren verschillende frequenties in je hersenen en zorgen ervoor dat je hersengolven veranderen.

Hier alvast een aantal feiten:


Binaural Beats is voor het eerst ontdekt in 1839 door een Duitse onderzoeker genaamd H.W. Hove.

Onderzoeken tonen aan dat Binaural Beats en/of hersentherapie een positief effect heeft op slaap- en concentratieproblemen, depressie en stress. Ook kan men door het gebruik van Binaural Beats beter leren en ontspannen.

De voordelen van Binaural Beats zijn al jaren bekend bij artsen en neurowetenschappers.


Je brein bestaat uit verschillende hersengolven. Hieronder heb staan de belangrijkste voor je op een rij:

 

BETA (13 Hz - 30 Hz) Deze hersengolven zijn aanwezig tijdens normale wakkere staat. Je hebt ze de hele dag door tijdens bijvoorbeeld autorijden, werken, praten, enz. De hogere beta frequentie wordt vaak geassocieerd met stress en angst.


ALFA (8 Hz - 12 Hz) De alfa frequentie wordt ook wel de ideale leerstaat genoemd, omdat je in deze staat veel makkelijker informatie kunt opnemen en kunt onthouden. Dit is een staat van lichte ontspanning.


THETA (4 Hz - 7 Hz) Theta golven worden ook wel geassocieerd met diepe meditatie of dromen. Het is een staat van diepe ontspanning.


DELTA (0,5 Hz 3 Hz) Dit is de staat als je diep in slaap bent. Het zijn de langzaamste hersengolven die we in de hersenen kunnen vinden.


Kortom, de binaural beats in de speciale muziek kunnen zo worden afgesteld dat ze een bepaalde frequentie veroorzaken in jou brein en waardoor jij je dus meer kunt ontspannen, beter kunt leren (alfa staat), kunt ontspannen (theta staat), of beter in slaap kunt komen (delta staat).


Het luisteren naar deze speciale muziek zal je complete gemoedstoestand veranderen, omdat je brein meer in balans komt. Doordat deze frequenties aangepast zijn aan de meest krachtige en effectieve werking, zul je waarschijnlijk veel meer rust in jezelf vinden en hierdoor zullen veel mensen ook met meer zelfvertrouwen in het leven staan.

Ervaar zelf de positieve effecten van binaural beats met de Boeddha's Brein CD