Waarom zou je gaan mindmappen?
Waarom?
Het klinkt natuurlijk leuk mindmappen, beide hersenhelften gebruiken. Meer corticale vaardigheden gebruiken, maar waarom zou je dat doen?
Het kost eerst moeite om je te verdiepen in mindmappen. Te bestuderen hoe het werkt en daadwerkelijk te gaan oefenen om je deze nieuwe vaardigheid eigen te maken. Het lijkt ook veel meer werk dan lineair aantekeningen maken. Je schrijft dan wel minder woorden op, maar je bent wel bezig om de takken van de mindmap te tekenen en er plaatjes bij te maken of zoeken als je het op de pc doet.
Waarom zou je dan niet gewoon even snel puntgewijs je samenvatting maken? Gewoon op papier brainstormen zonder eerst een mindmap opzet te maken?
Veel mensen denken dat een mindmap alleen bedoeld is om een samenvatting te maken om stof beter te kunnen houden, maar het heeft veel meer in zich. Om dit duidelijk te maken heb ik een groot aantal voordelen op een rijtje gezet. Uiteraard in de vorm van een mindmap…
De voordelen
Als je naar de mindmap kijkt en deze bestudeert gaat het veel meer leven dan een stukje tekst. Doordat het een organisch geheel is, is het veel makkelijker voor je hersenen om het ook als een geheel te zien. Het kan gaan leven. Verbanden worden duidelijker.
Als we de mindmap bekijken te beginnen op 13.00, zie je dat de stof in een mindmap makkelijk te onthouden is. Er zijn meer associaties gelegd en een mindmap spreekt tot de verbeelding. Beiden de basisregels van het geheugen.
Als het maken van een mindmap niet meer onwennig is zal het je ook tijd gaan besparen. Presentaties met niet te veel details die je wilt onthouden kan je al tijdens het vertellen geheel duidelijk in kaart brengen en als je weer terug wilt kijken wat er is behandelt, wordt dit in een oogopslag duidelijk.
Het is leuk om te doen en het bevordert je creativiteit, doordat je steeds meer met beelden en tekenen bezig bent. Doordat het niet zo saai is onthoud je ook makkelijker dingen. Je valt niet zo snel in slaap als je met allerlei plaatjes bezig bent.
Het is natuurlijker om verschillende vaardigheden te gebruiken, stimuleert je om te studeren en vergroot je zelfvertrouwen in studeren. Je ziet wat je al weet, ziet meer verbanden, leert beter hoofd- en bijzaken scheiden. Je wordt zo nog meer gestimuleerd om verder te studeren, wat weer je zelfvertrouwen vergroot. Een mooie spiraal, die een kant opgaat die ik in ieder geval kan waarderen.
Mindmappen helpt je ook om te denken in overzicht, verbanden, sleutelwoorden. Doordat je niet alleen je kwaliteiten van de linkerhersenhelft gebruikt, maar ook de meer intuïtieve vaardigheden van de rechterhersenhelft help je je hersenen naar een staat van superlogica. Grote denkers dachten niet alleen links of alleen rechts, maar combineerde dit. Dit kan jij ook!
Met een mindmap wordt het ook makkelijker om je doelen te halen. Je kan een betere planning maken en je studiedoelen bereik je sneller. Vooral je onthoud de kennis veel beter, waardoor je telkens verder kan bouwen, in plaats van losse projecten te doen, waar je niets meer mee doet en de kennis van verloren gaat zodra de aantekeningen netjes de kast in gaan.
Met mindmappen wordt het makkelijker om een stuk te schrijven. Je hebt al duidelijk op een rij gezet welke hoofdpunten je wilt behandelen. Je hoeft dit alleen in te vullen. Een presentatie geven met een mindmap geeft je ook meer vrijheid. Je hoeft niet een heel stuk tekst door te nemen om te kijken of je alles hebt behandelt, waardoor je ook makkelijker oogcontact kan maken met het publiek. Ook het bijwerken van een presentatie die je al eerder hebt gemaakt kost minder tijd.
Ook voor samenwerken brengt een mindmap vele voordelen. De hoofdpunten worden duidelijker door ze in sleutelwoorden te benoemen en in subcategorieën in te delen. Het stimuleert de individuele intelligentie en geeft vrijheid om aanvullingen te geven per tak/subonderwerp. Dit werkt zeker krachtig door en individueel mindmaps te maken en overeenstemming te krijgen over een mindmap.
Hoe doe jij je voordeel met mindmappen?