Mindmapping

Mindmappen, kan dit ook online?

In mijn vorige blog heb ik het gehad over mindmappen. Hierdoor heb ik de afgelopen week ik veel vragen gekregen over online mindmappen. Een van de meest gestelde vragen was: Is het ook mogelijk om online te mindmappen en is dit net zo effectief?

Mindmappen is heel simpel om te doen en helpt je om informatie makkelijker in je op te nemen. Door het maken van mindmaps kun je ‘droge’ leerstof weer leuk maken. Je kunt ze maken op een vel papier, maar je kunt ook dit ook op een computer doen.

 

Welke mindmap software kun je gebruiken?

Er zijn heel wat mindmap software programma’s te verkrijgen op het internet. De ene werkt weer beter dan de andere. Zelf gebruik ik al jaren Mindmanager van Mindjet en sinds een aantal maanden iMindmap van Tony Buzan.


Het voordeel is o.a. dat je de mindmaps makkelijk kunt aanpassen en zo groot kunt maken als je zelf wilt. Voor de aanschaf van deze software programma’s moet je rekening houden met een uitgave tussen 99 tot 300 euro.

Binnenkort zal ik een blog posten over de voordelen en nadelen van de verschillende software programma’s.

 

Maar nu even terug naar de vraag....

Ja, het is mogelijk om online mindmaps te maken. Uit ervaring weet ik dat heel veel mensen het onhandig vinden om een uitgebreide mindmap op papier te maken. Voor hen is mindmappen op de pc of online de uitkomst! Hier een aantal voorbeelden van online toepassingen:

 

Bubbl.us

Op Bubble.us kun je online mindmaps maken. Het is goed te gebruiken bij brainstorm sessies, want je kunt je mindmap doorsturen naar een vriend of collega. Kosten: gratis!

Bubbl.us

Online mindmappen kun je zeker toepassen bij je studie. Het maken van een mindmap op papier is en blijft effectiever, omdat je meer betrokken bent bij het maken hiervan. Je moet meer nadenken over de woorden, verdeling van de ruimte en de tekeningen die je maakt.

Hierdoor ben je meer bezig met de stof en zal het dus ook beter blijven hangen. TIP! Neem rustig de tijd als je een mindmap maakt (digitaal of op papier).

Hoe je de mindmap ook maakt, het is altijd belangrijk om de mindmap een aantal keer te herhalen. Het herhalen van de leerstof is niet moeilijk als je hiervan een mindmap hebt gemaakt. Het staat namelijk, heel overzichtelijk, op 1 pagina. Handig toch?

Binnenkort kun je hier een gratis e-book downloaden over mindmappen. Wat is mindmappen en hoe pas je het toe? Ik weet dat je hier heel veel aan zult hebben. Het is daarom ook mijn geschenk aan jou.