Mindmapping

Maak een mindmap van je planning of agenda

Regelmatig kom ik mensen tegen die aan het knoeien zijn met een planning of agenda die ze aan het maken zijn. Vaak zie ik mensen die vele lijstjes maken en het totale overzicht kwijtraken.Hier is een heel gemakkelijke oplossing voor: maak een mindmap van je planning of van je agenda! Je kunt bijvoorbeeld elke dag een dagplanning maken, maar je kunt het ook toepassen voor je agenda van de week of maand.


Door het maken van een mindmap kun je al jouw bezigheden en activiteiten van die dag, week of maand erg makkelijk structureren en op deze manier houd je het overzichtelijk.


Prioriteiten

Enkele takken die je kunt maken in je mindmap zijn bijvoorbeeld de prioriteiten die je voor deze dag, week of maand hebt. Verdeel je prioriteiten altijd in drie verschillende categorieën. A prioriteiten moeten vandaag gedaan worden. Je gaat niet naar bed voordat je deze taken af hebt. B prioriteiten zijn belangrijk, maar kunnen ook morgen of overmorgen afgemaakt worden. C prioriteiten zijn meer voor de langere termijn en zijn nu niet erg belangrijk. Bekijk het plaatje hieronder voor een voorbeeld.


Doelen

Naast je prioriteiten werkt het voor mij goed om elke dag een doel of intentie van de dag te creëren. Hierin spreek je uit (of schrijf je op) wat je uit deze dag wilt gaan halen of wat je aan anderen wilt geven. Dit kun je simpel in je dagelijkse mindmap meenemen door hier een speciale tak van te maken. Je kunt bijvoorbeeld een doel hebben om veel te lachen vandaag of om te gaan sporten.


Boodschappenlijstje

Je kunt in je mindmap ook een boodschappenlijstje maken. Op deze manier weet je precies wat je moet halen in de supermarkt. Je kunt bijvoorbeeld een tak "fruit" maken en daarna kun je subtakken maken met de specifieke soorten fruit die je wilt kopen . Dit kun je ook doen met groente, vlees, brood, etc.


Sporten

Als laatste voorbeeld (in het plaatje) heb ik een tak gemaakt over sporten. Je kunt bijvoorbeeld elke dag inplannen welke sport je vandaag gaat doen en voor hoe lang. Je ziet ook een stippellijn die een verband aangeeft met één van de dagprioriteiten. Op deze manier is het duidelijk dat sporten in de sportschool een A prioriteit heeft.


Andere mindmap takken of categorieën

Naast de takken in het plaatje zijn er natuurlijk nog vele andere categorieën die je kunt toepassen in je mindmap. Je kunt bijvoorbeeld inplannen wat je vandaag gaat eten, welke hoofdstukken je gaat leren voor een examen, wie je allemaal moet bellen of mailen, etc.


Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om losse mindmaps te maken voor bepaalde informatie die je moet leren, een presentatie die je moet geven of bijvoorbeeld voor creatieve ideeën die je wilt gaan uitvoeren.


Misschien heb je zelf ook nog ideeën voor bepaalde categorieën of takken. Laat je reactie hieronder achter en laat het ons weten.