Mindmapping

Hoe maak je een mindmap?

Wil je graag weten hoe je een duidelijke mindmap kunt maken? In deze blog wil ik graag de basisregels van mindmappen met je doornemen, omdat er veel mensen zijn die willen weten hoe je het beste een mindmap kunt maken. Ik zal ze behandelen zoals Tony Buzan (bedenker van de mindmap) ze zelf heeft omschreven in zijn boek "gebruik je verstand".

 

Mindmappen is een notatievorm die gebruikt kan worden voor vele verschillende dingen. Je kunt het onder andere gebruiken voor het maken van notities, het onthouden van presentaties of het maken van een planning. Je kunt het echter ook gebruiken voor het structureren en uitwerken van hersenspinsels en het uitwerken van complexe informatie.


Het maakt dus niet uit of je student bent, een manager, zzp'er, ict'er of wat dan ook. Iedereen kan mindmaps maken en gebruiken om gestructureerd, effectiever en overzichtelijker te werken en gemakkelijker informatie te verwerken en onthouden.

Tony Buzan beschrijft zeven verschillende regels die je moet toepassen om succesvol en effectief te mindmappen:


Regels om een mindmap te maken?

Regel #1 - Start met 1 beeld of woord centraal

Begin altijd met een beeld of woord in het midden van je papier (leg deze landscape/overdwars neer). Gebruik bij voorkeur een gekleurd beeld, omdat dit vaak duizend woorden waard is. Daarnaast moedigt het je creativiteit aan. Door één woord of beeld te gebruiken geef je duidelijk aan wat het thema is van je mindmap, meer is er niet nodig om te starten.


Regel #2 – Werk zoveel mogelijk met kleine tekeningen in de mindmap

Het gebruik van tekeningen of symbolen stimuleert je rechter hersenhelft en zegt veel meer dan duizend woorden. Maak daarom zoveel mogelijk tekeningen, het liefst in kleur, en je creativiteit zal ook verbeteren.


Regel #3 – Schrijf alle woorden in blokletters

Door de woorden in blokletters op te schrijven vallen de woorden beter op. Je leest de woorden hierdoor niet alleen sneller, maar het geeft je brein duidelijkheid en overzicht.


Regel #4 – Plaats een woord of beeld op een lij

Plaats elk woord dat je opschrijft op een lijn. Hierdoor geef je jouw mindmap een grondstructuur en hou je het overzichtelijk. Daarnaast is het belangrijk dat elke lijn met één andere lijn verbonden is en dat je de lijnen van dik naar dun tekent. Gebruik in het centrum van je papier dikke lijnen, dit geeft aan dat het een globaal onderwerp is. Naar mate je meer naar de buitenkant van je papier komt teken je dunnere lijnen, omdat het onderwerp specifieker wordt.


Regel #5 – Gebruik één woord of beeld per lijn

Gebruik altijd één woord of beeld per lijn. Vaak zie ik mensen die hele zinnen per lijn opschrijven, maar dan limiteer je jezelf enorm in de vrijheid en flexibiliteit van je mindmap. Gebruik één enkel woord of beeld om gemakkelijk andere woorden of beelden aan je tak toe te voegen en jezelf niet te limiteren.


Regel #6 – Maak gebruik van verschillende kleure

Door verschillende kleuren te gebruiken in je mindmap kun je een duidelijk overzicht aangeven tussen bepaalde categorieën. Daarnaast bevordert het herinneringen en stimuleert het de rechter hersenhelft.


Regel #7 – Laat je geest de vrije loop

Laat je niet beïnvloeden door gestructureerde gedachten, maar laat je fantasie de vrije loop. Er kunnen vele dingen zijn die bij je opkomen tijdens het maken van een mindmap. Schrijf deze allemaal op, want dat stimuleert je creativiteit. Later kun je eventueel nog een herstructurering doorvoeren.

Extra tips en ideeën

Na het maken van je mindmap is het verstandig om bepaalde verbindingen toe te voegen door middel van pijlen of verbindingsstreepjes. Op deze manier kun je gemakkelijk aangeven welke onderdelen in met elkaar in contact staan of invloed op elkaar uitoefenen.


Zelf vind ik het ook fijn om bepaalde afkortingen of codes te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een vraagteken als je iets niet weet, een smiley als je iets leuk vindt of een duim wanneer iets goed is. Als je jouw eigen code maakt en gebruikt, dan werkt dit effectiever in het maken van een mindmap.


Waar kun je een mindmap voor gebruiken?

Ik deze blogpost ga ik niet uitgebreid behandelen waarvoor je een mindmap kunt gebruiken. Kijk daarvoor in eerdere post zoals "maak een mindmap van je planning of agenda" of "hoe kan ik perfect presenteren". Misschien wil je meer weten over mindmappen op je ipad of online mindmappen


Ga zelf aan de slag

Het is belangrijk dat je zelf gaat oefenen om mindmaps te maken. In het begin kan het misschien iets onwennig zijn, omdat je het nog nooit eerder hebt gedaan. Na enkele keren zul je echter zien dat het gemakkelijker gaat en dat je jouw eigen stijl gaat ontwikkelen. Na ongeveer 50 mindmaps heb je het helemaal onder de knie.


Ik ben erg benieuwd waar jij mindmappen allemaal voor gebruikt en hoe vaak maak je een mindmap? Laat hieronder je reactie achter.