Mindmapping

Extreem snel verslagen of rapporten schrijven

Moet jij wel eens verslagen of rapporten en duurt dit vaak veels te lang? Heb je wel een onderwerp, maar nog geen idee wat je wilt schrijven? Waar moet ik beginnen? Welke onderwerpen moet je toevoegen? Dit zijn allemaal vragen die bij veel mensen boven komen op het moment dat ze een verslag moeten gaan schrijven.


Eigenlijk is het niet lastig om ergens over te schrijven, maar veel mensen vinden het moeilijk omdat ze vaak niet weten waar ze moeten beginnen. Ik zal je zo direct een hele simpele tip geven om supersnel verslagen, rapporten of samenvattingen te schrijven.


Hoe kan ik effectief schrijven?

De tip van deze week is heel simpel, namelijk start met mindmappen. Veel mensen hebben geen overzicht of structuur voordat ze gaan schrijven. Hierdoor zijn ze lang bezig om te bedenken wat ze nu precies moeten gaan schrijven.

Door een mindmap te maken voordat je gaat schrijven krijg je direct een overzicht van datgene dat je wilt behandelen. Als je mindmap af is hoef je alleen nog maar op zoek te gaan naar de informatie, dit kun je toevoegen aan je mindmap en dan kun je starten met schrijven.


Je zult nu veel effectiever schrijven, omdat je precies weet welke onderdelen je gaat behandelen. Je weet welke informatie je nodig hebt en kunt gericht op zoek naar specifieke informatie die je nodig hebt.


Ga na het maken van je mindmap eerst op zoek naar extra informatie. Zoek informatie waarover je wilt gaan schrijven, dus zoek in boeken of op het internet. Vul deze informatie toe aan je eerste mindmap en nadat hij helemaal is uitgewerkt kun je starten met schrijven. De structuur en de informatie staat al in je mindmap. Je hoeft het dus alleen maar op te schrijven.


Weet je niet exact wat mindmappen is? Bekijk dan dit artikel over hoe je een mindmap maakt.


Aan de slag

Je weet nu hoe je mindmappen in je voordeel kunt gebruiken wanneer je een verslag, rapport of samenvatting gaat schrijven. Nu is het jouw beurt om daadwerkelijk aan de slag te gaan en deze informatie toe te passen. Veel plezier en succes!