Breinvriendelijke app voor mindmaps
Tegenwoordig is er voor bijna alles een app. Ook om een mindmap te maken is er een keur aan apps te vinden.
Waarom zou je op je telefoon of iPad een app willen om te kunnen mindmappen? En welke app gebruik je dan?
Waarom een app voor mindmaps?
Waarom zou je überhaupt een app gebruiken om mindmaps te maken? Je kan met papier en pen snel een mindmap maken. Ook tijdens een vergadering of bijeenkomst als je snel aantekeningen wilt maken kan je met een kleur een mindmap maken, die je thuis kan uitwerken met verschillende kleuren en plaatjes. Zo heb je tegelijk de eerste herhaling te pakken, als het stof is die wilt onthouden.
Het nadeel van een mindmap op papier is dat je de takken niet kunt verschuiven zonder er een schaar en lijm bij te halen. Dit nadeel heb je niet als je een digitale mindmap maakt.
Maar waarom dan een app? Het voordeel is dat je met de meeste apps je mindmap kan exporteren naar je desktop om zo gelijk de mindmap uit te werken.
Niet iedereen vind het werken op een telefoon of ipad fijn. Je hebt wat ervaring nodig met mindmaps en je moet het niet vervelend vinden om op een klein scherm te willen werken.
Als je er ervaring mee hebt is het handig om altijd snel en gelijk in verschillende kleuren een mindmap te maken van je ideeën, de vergadering, lezing of alles wat je wilt noteren.
Welke app?
Er zijn vele apps te vinden, die aangeven dat je er mindmaps mee kan maken.
Bij alle apps kun je in het midden beginnen met je centrale idee en vanuit daar lijnen trekken naar de uitwerking van dit idee.
Er zijn apps die werken met de woorden in blokjes, bijvoorbeeld SimpleMind en Mindmeister. Ook zijn er apps die de woorden op een lijn zetten, zoals Mindnote, wat al een stuk breinvriendelijker is. Het zorgt dat je brein het. meer als een plaatje ziet, waardoor je de informatie veel makkelijker en beter onthoudt.
Mijn persoonlijke voorkeur is iMindmap, tevens de enige app die is goedgekeurd door Tony Buzan.
Deze app is zeer breinvriendelijk. De woorden staan op de lijn die vloeiend lopen en van dik in het midden, naar dun naar de buitenkant van de mindmap gaan. Hierdoor begrijpt je brein makkelijk wat de grote lijn is en wat de details. Je ziet zo makkelijk de categorieën in je mindmap. Ook kan je gemakkelijk symbolen toevoegen aan je mindmap om hem levendig te maken. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, ten slotte. Je kan je mindmap ook exporteren naar de desktopversie.
Met de betaalde versie kan je ook plaatjes en links invoeren en vaker de mindmaps synchroniseren met de desktopversie van iMindmap.
Wat gebruik jij?
Gebruik jij pen en papier of maak je vooral digitale mindmaps? En gebruik jij ook een app? Laat het ons weten.