Geheugentraining

Sporten voor je geheugen

Bij de Universiteit van Nederland, die op Youtube college's publiceert kwam ik een interessante reeks colleges tegen over het brein.

Prof. Dr. Erik Scheder, docent en wetenschapper op het gebied van klinische neuropsychologie, vertelt op boeiende, grappige en rakende wijze wat je kan doen voor je geheugen.


Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je de delen van je hersenen die te maken hebben met onder andere geheugen, focus en motivatie kan helpen gezond te blijven.

Door aan de beweegnorm te voldoen, 30 minuten onafgebroken matig intensief bewegen, zorg je voor stimulering en doorbloeding van de Frontale kwab (aan de voorkant van je hoofd).


In dit gebied zitten de neurale circuits die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het geheugen, je motivatie en remming van gedrag wat er voor zorgt dat je je kan focussen om wat jij belangrijk vindt, kort door de bocht gezegd.


Als je vanaf minstens een half uur per dag gaat bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen, is de kans kleiner om later te gaan dementeren. Bovendien laat onderzoek zien dat door meer te bewegen de schoolcijfers van kinderen naar boven gaan!


Ben je al overtuigd? Ben je nog niet overtuigd waarom bewegen goed is voor je hersenen lees dan ook het artikel over de ontspannen of over productiviteit.

Bekijk zelf het college hieronder.


Het leuke aan het college is dat Scherder gebruikt maakt van meer principes die breinvriendelijk zijn. Hij stelt veel vragen, waardoor je hersenen automatisch een antwoord gaan zoeken en je zo actief met de stof bezig bent. Daarnaast gebruikt hij veel humor en verhalen. Iets wat grappig is, onthoudt je veel sneller.