Brein Training

Train Your Brain Interview #3 met Mark Kruiver over Muziek Maakt Slim

Dit Train Your Brain interview hoort bij een unieke videoreeks waarbij ik op bezoek ga bij bekende, succesvolle, inspirerende wetenschappers, experts of personen op het gebied van het optimaliseren van je brein.


De vorige keer was ik bij Jesse van de Velde en vroeg ik hem welke voeding optimaal is voor je brein.


In dit interview heb ik het niet over voeding, maar over muziek. De persoon bij wie ik op bezoek ga heeft namelijk verschillende platformen op het internet neergezet om muziek te stimuleren bij kinderen, want de laatste jaren zijn er namelijk veel verschillende onderzoeken gedaan. Uit deze onderzoeken is gebleken dat muziek een positieve invloed heeft op ons brein én op ons leervermogen.


Ik wil hier natuurlijk meer van weten en heb daarom nu een afspraak met Mark Kruiver van muziekmaaktslim.nl.

 

Train Your Brain Interview


Muziek Maakt Slim

Muziek Maakt Slim is een platform om kinderen en ouders bewust te maken dat muziek een positieve werking heeft op je brein. Het maken van muziek verhoogt niet alleen je IQ (als je het regelmatig doet), maar onderzoek heeft ook laten zien dat je er socialer van wordt.


Muziek is namelijk een discipline waarbij je veel gebieden van je brein gebruikt en daarom is het ook zo goed.


Je stimuleert je linker hersenhelft door muzieknoten te lezen en de noten in de juiste volgorde te spelen. Daarnaast gebruik je ook je rechter hersenhelft doordat je het ritme moet houden en je creativiteit gebruikt om nieuwe muziek stukken te maken.

Samen met Mark bespreek ik deze onderzoeken, zodat je zelf ook slimmer kunt worden. Maar welk muziek instrument kun je nu het beste bespelen? Of is zingen juist veel beter dan het bespelen van een muziekinstrument? Bekijk het volledige interview om antwoord te krijgen op al deze vragen.

 

Mozart effect

Muziek maken is dus erg goed voor je geheugen en je sociale ontwikkeling. Maar hoe zit het nu met het luisteren naar muziek?


Samen met Mark heb ik het over het Mozart effect. Mozart, Bach of andere klassieke muziek (vooral Barok muziek) helpt namelijk bij het leren van nieuwe informatie. De afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken geweest naar het luisteren naar verschillende muzieksoorten en het blijkt dat Mozart je studieresultaten echt kan verbeteren!

Mocht je klassieke muziek niets vinden, dan kun je natuurlijk ook naar de Boeddha Brein CD luisteren.


Veel plezier met het bekijken van het interview.