Brein Training

Je brein krimpt door stress

Wetenschappelijk onderzoek* toont aan dat door langdurige stress je brein krimpt. De hippocampus, een gedeelte van de herenen dat een grote rol speelt bij het geheugen, krimpt door het stresshormoon, cortisol. De hippocampus heeft veel ontvangststations, ook wel receptoren genoemd, voor cortisol. De reactie van de hippocampus is in eerste instantie om te zorgen dat er niet meer cortisol wordt aangemaakt om het brein te beschermen. Bij langdurige blootstelling aan stress, en dus cortisol, lukt het de hippocampus niet meer om je brein te beschermen en sterven er hersencellen af.


Hierdoor wordt de capaciteit om herinneringen en informatie terug te halen kleiner.

Een goede reden om je stressniveau te verlagen! Je kan op veel verschillende manieren ontstressen en meer ontspannen. Hieronder nog een paar tips:


Alfastaat is een staat waarin je hersenen meer alfagolven produceren met een frequentie tussen de 7 en 14 hertz. Deze staat wordt ook wel de ideale leerstaat genoemd en is een ontspannen staat. Binaural is een techniek waarbij je twee verschillende tonen hoort. De ene in je linker, de ander in je rechter oor. Het verschil in frequentie tussen deze tonen zorgt ervoor dat je hersenen gestimuleerd worden ook met deze frequentie mee te gaan.


Naast deze oefeningen zijn er nog veel meer manieren om je te ontspannen, wat doe jij om je stressniveau laag te houden?


* McEwen, Bruce S., Plasticity of the Hippocampus:Adaptation to Chronic Stress and Allostatic Load, Annals of the New York Academy of Sciences