Helpt breintraining tegen Alzheimer?
Ik heb nog nooit met mijn andere hand mijn tanden gepoetst. Bang dat mijn kinderen dan wel mijn geliefde mij in de badkamer betrappen terwijl de tanden in het rond vliegen en het bloed van mijn kaken druipt.
Maar het leek zo’n plausibel verhaal. Je hersenen oefenen om kindsheid te voorkomen. Sudoku, yahtzee, er schijnt zelfs op Nintendo een spelletje te zijn voor bange vijftigers en zestigers. Logisch. Use it or loose it. Wat voor je spieren, het hart en de schaamstreek geldt, blijf het gebruiken anders verpietert het, moet toch ook voor het brein opgaan?
Maar ja, is het wel waar? Het feit dat iedereen er in gelooft, zegt weinig. Sterker, naarmate meer mensen ergens in geloven, wordt volgens mij de kans kleiner dat het echt waar is. Kijk maar naar Allah, God en Al Gore.
Knoflook
Dat van het oefenen der hersenen als knoflook tegen de vampier die Alzheimer heet, komt van nonnen. Er is ooit een onderzoek geweest onder nonnen, ik geloof dat het nog steeds loopt, waaruit bleek dat nonnen die beter opgeleid waren en in staat waren om ingewikkelde zinnen te schrijven zonder grammaticale fouten minder snel Alzheimer kregen.
Dus lag de conclusie voor de hand. Het een komt door het ander. Maar dat hoeft niet natuurlijk. Er kan ook een onderliggende oorzaak zijn. In Nederland is er op het niveau van de provincies een redelijke relatie tussen het aantal geboorten en het aantal ooievaars maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat de ooievaar een kindje brengt, alhoewel ik dat wel een aantrekkelijker verklaring vind dan dat het met dat vieze gedoe daar down under te maken zou hebben.
Genezing
Volgens Philip Scheltens hoeven we in elk geval niet onze tanden met de verkeerde hand te poetsen. De hoogleraar neurologie van het AMC en hoofd van de Alzheimerpoli hield de afgelopen week een leuk verhaal tijdens het maandelijkse wetenschapscafé (wat betekent dat u tijdens de lezing mag opstaan en een biertje dan wel kop koffie halen) in De Rode Hoed. Het is nooit bewezen dat het trainen der hersenen helpt bij de genezing dan wel het voorkomen van Alzheimer, zei Scheltens.
Hij had een uitstekend verhaal maar weinig te bieden. Er is geen serieus geneesmiddel tegen Alzheimer, alleen een paar lapmiddelen, en er is ook weinig zicht dat het er op afzienbare tijd van komt. Eigenlijk is het alleen maar pappen en nathouden, afwachten tot de hersenen zijn geslonken van 1400 tot 900 gram. En in de watten leggen, zoals Juliana, en dan kun je kinds en al heel oud worden. Helaas zit er dat voor niet-Oranjes en met dat chronische gebrek aan verpleegsters niet in.
Feiten
Een paar feiten. In 1906 was er maar één Alzheimerpatiënt, de 51-jarige Auguste D., nu zijn er miljoenen. Zou die enome toename komen door de milieuvervuiling, het broeikaseffect of vaccins? Nee natuurlijk, dat komt omdat we ouder worden en Scheltens en co beter zoeken dan en naar Alzheimer.
Hij gaf ook nog een handig criterium. Het is helemaal niet erg als u vergeet wat u twintig jaar geleden hebt gedaan. Het is pas oppassen geblazen als u niet meer weet wat u gisteren hebt gedaan. En geen klok meer kunt tekenen.
Dat gaat allemaal nog goed met mij. Ik heb gisteren getennist in de owelullencompetitie (35+), in Den Briel, en beide dubbels verloren. De eerste kansloos (tegen een vijfje) en de tweede had ik kunnen winnen. En het is nu tien uur zondagavond, zie ik en kan ik nog steeds uittekenen. Mooi geweest. In bed naar de verzamelcassette van Koot en Bie kijken, die ik van buurman Cees heb geleend.
En voor alle zekerheid toch even de tanden met de verkeerde hand poetsen.
(bron: http://www.elsevier.nl - maandag 20 april 2009)
Simon Rozendaal - Zie artikel hier