Brein Training

De voordelen van Brein Training

Over de gehele wereld zijn wetenschappers het er over eens dat breintraining je geheugen kan verbeteren. Je kunt het simpelweg vergelijking met het feit dat lichamelijke oefening goed is voor je lichaam. Op dezelfde manier kunnen we onze hersenen blijven trainen. Breintraining heeft als voordelen dat het de ouder wordende geest kan verbeteren en de effecten hiervan kunnen zelfs jaren duren.


Wetenschappers hebben ontdekt dat het spelen van interactieve spelletjes kan helpen bij het handhaven van cognitieve functies. Ook kan bijvoorbeeld lezen ervoor zorgen dat je minder snel of niet aan geheugenverlies gaat leiden.


Er is zelfs laten zien dat oudere volwassenen die vijf jaar geleden 10 breintraining sessies hebben gekregen, nu nog steeds een beter geheugen hebben, beter kunnen redeneren en informatie sneller kunnen verwerken. Wow, is dat krachtig of niet?


Wetenschappelijk onderzoek naar breintraining

Opvallend in het onderzoek over breintraining is de ontdekking dat de deelnemers hun vaardigheden overdragen om alledaagse functies uit te voeren. In vergelijking met ongetrainde mensen waren deze deelnemers in staat om vaardigheden als koken, het beheren van de financiën en het gebruik van hun medicijnen beter uit te voeren.

Dit onderzoek heeft ook laten zien dat 87% van de personen veel sneller informatie kan opnemen. 74% van de mensen vertoonde een verbetering in redenering.


Lange termijn effecten van breintraining

Tijdens dit onderzoek is er gekeken naar de lange-termijn effecten van deze 10 sessie en de resultaten waren verbluffend. De wetenschappers hebben ontdekt dat de cognitieve verbeteringen bij ouderen nog steeds detecteerbaar waren vijf jaar na de training Senioren die deze breintraining sessies volgden kunnen nog altijd beter presteren dan de ongetrainde personen in verschillende mentale vaardigheden.

 

Functie verlies en het herstel

Daarnaast hebben ze ontdekt dat, net als het verliezen van spiermassa als een persoon ouder wordt, ook de hersenfunctie begint te dalen in de loop der jaren. Dit geldt voor alle personen, zelfs die toonaangevend gezond leven.

Iedereen weet dat het voorkomen van spierverlies kan worden bereikt door oefeningen en het trainen van je spieren. Onderzoekers wilden weten of dit ook kan worden bereikt wanneer het brein wordt getraind en dit blijkt inderdaad zo te zijn. Het verlies aan hersenfunctie door ouderdom kan compleet worden hersteld en zelfs worden verbeterd als het op een goede manier wordt getraind. Neuronen spelen hierbij een belangrijke rol.


Neuronen

Het is al langer bekend dat neuronen (zenuwcellen) uniek zijn en dat ze zullen verschrompelen en afsterven wanneer ze geen stimulatie ontvangen van hun naburige cellen.

Het omgekeerd blijkt echter ook waar. Wanneer deze neuronen gestimuleerd worden (door middel van nieuwe sensaties, nieuwe kennis en nieuwe ervaringen) zullen ze onderling nieuwe neurale verbindingen ontwikkelen. Zodra deze verbinding sterk genoeg is, zal een neuron verder leven en meer verbindingen gaan maken.

Mensen met Alzheimer of mensen die een beroerte hebben gekregen hebben vaak veel beschadigde neuronen, wat ernstige gevolgen kan hebben. Dit kan onder andere leiden tot geheugenverlies, moeilijkheden met begrijpen en vele andere mentale functies.

 

Blijf volhouden

Een belangrijke factor voor breintraining is vol te houden. Zoals eerder gezegd is breintraining net als een spier, die train je ook niet in één dag. Net als deze spier moet je ook je brein regelmatig (het liefst elke dag) oefeningen geven en trainen om de neuronen fit en actief te houden.

Nog één tip voor je: onderzoekers hebben aangetoond dat breintraining het beste uitgevoerd kan worden in de ochtend. Dan is de activiteit van je hersenen namelijk het grootst. Start dus vandaag met het trainen van je brein, net zoals je ook je lichaam fit houdt.