Brain hacking

Water drinken maakt je slimmer!

Laat me raden, jij bent een persoon die wilt groeien en wilt leren. Waarschijnlijk houd of hield je er van om goede cijfers op school te halen. Maar ook als je ouder bent wil je mooie en waardevolle resultaten boeken, toch?


Misschien ben je wel op zoek naar manieren om slimmer en intelligenter te worden, maar weet je niet zo goed hoe je dit kunt doen.


Van de leraren op school of van je baas heb je waarschijnlijk te horen gekregen dat je hard moet werken, maar ze vertelden je niet zoveel hoe je slim kunt werken. Hoe kun je dit nu doen?


Er zijn vele verschillende tips en technieken, maar wist je bijvoorbeeld dat je brein beter functioneert door het drinken van genoeg water?

In de schoolbanken is ons (mij in ieder geval niet) nooit verteld dat het drinken van genoeg water onze schoolprestaties kunnen verbeteren. Ik dronk vroeger tijdens mijn Universitaire opleiding nooit water, hooguit wat koffie in de pauze.

Gelukkig weet ik nu dat het drinken van genoeg water mijn leer- en werkprestaties verbeteren en ik merkt dit in het dagelijks leven.


De wetenschap over water

Gelukkig is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het brein en o.a. naar het effect van water op het functioneren van je hersenen. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het effect van milde uitdroging op de mens. Deze uitdroging kwam niet door sporten of extreme hitte, maar door het drinken van (iets) te weinig water. De wetenschappers wilden een situatie creëren die veel mensen in het dagelijks leven meemaken (veel mensen drinken namelijk te weinig water per dag).


In dit onderzoek waren er twee groepen mensen. De eerste groep dronk een glas water voordat ze een test deden en een tweede groep kreeg geen water voor het maken van de test.

Uiteindelijk hebben ze de resultaten van beide groepen vergeleken en hieruit kwam een schokkende ontdekking. De resultaten laten namelijk zien dat de cognitieve prestaties (o.a. denken en onthouden) beter zijn bij de mensen die een glas water hebben gedronken voor het maken van de test.


Dit geeft dus duidelijk aan dat het drinken van genoeg water een positieve werking op je hersenen heeft waar jij dagelijks gebruik van kunt maken.

Nu je dit weet hoop ik dat je 2 a 3 glazen water per dag extra gaat drinken, want jij wil toch ook slimmer werken in plaats van harder?


Neem vanaf nu dus altijd water (in bijvoorbeeld een flesje) mee wanneer je een test of examen gaat maken, een presentatie gaat geven of bijvoorbeeld een vergadering gaat bijwonen. Hierdoor zul je nooit uitgedroogd raken en kun je optimaal blijven presteren tijdens je dag.


Andere effecten van water op je brein

Daarnaast zijn er nog andere effecten van water bekend. Je brein bestaat voor 80% uit water en genoeg water inname zorgt ervoor dat je concentratie beter is tijdens belangrijke taken. Hierdoor ben je productiever en kun je meer doen in minder tijd.

Ook ken je misschien het welbekende middagdipje wel. Veel mensen drinken dan een bak koffie, omdat ze denken dat dit het probleem oplost. Na een uur is de vermoeidheid echter alweer terug.


Vaak komt de vermoeidheid aan het einde van de middag echter doordag je te weinig water hebt gedronken. Door het drinken van een glas water zul je merken dat je lichaam nieuw “levensvocht” binnenkrijgt en dat je energie omhoog gaat en je concentratie zal verbeteren.


Kortom, volgens mij zijn er genoeg redenen om meer water te gaan drinken. Water zorgt er ook voor dat je afvalt, maar daar ga ik verder niet uitgebreid op in. Neem vanaf nu in ieder geval altijd een flesje water mee, zodat je kunt drinken wanneer je dat wilt.


P.S. Ik weet dat veel mensen het graag willen horen en geloven, maar koffie, frisdranken en (niet verse) sapjes tellen NIET als water.

Het beste voor je brein!