Brain hacking

Shocking! Fastfood verkleint je brein

 

Fastfood zorgt er letterlijk voor dat je brein krimpt! Dat is het resultaat uit enkele onderzoeken die onlangs zijn uitgevoerd en gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. Toen ik dit voor het eerst las vond ik het shockerend aangezien veel mensen regelmatig gebruikmaken van de producten bij fastfood restaurants.


Fastfood en je brein

Wanneer je regelmatig fastfood maaltijden nuttigt zul je veel verzadigde vetten binnenkrijgen. Iedereen weet natuurlijk dat dit niet goed is voor je lichaam, maar nu zijn de effecten op je brein ook aangetoond. Deze verzadigde vetten zorgen er namelijk voor dat de doorbloeding in je bloedvaten niet optimaal verloopt. Deze mindere doorbloeding heeft als resultaat dat er minder zuurstof naar je brein kan stromen waardoor het minder goed kan functioneren.


Naast het bevatten van ongezonde vetten in fastfood zijn er ook weinig vitamines aanwezig zoals: vitamine B, C, D en E. Ook hierdoor worden onze hersenen kleiner, omdat ze niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Ik weet niet of je het weet, maar dit is exact het geval bij ziektes zoals Alzheimer of dementie. Dan wordt je brein ook kleiner. Klinkt niet echt gezond, toch?


De wetenschappers hebben niet alleen gekeken naar het volume van je brein, maar ook naar de effecten van ongezonde vetten op je geheugen. Het blijkt dat de ongezonde vetten namelijk een negatief effect hebben op je geheugen. Het komt er op neer dat hoe meer fastfood je eet met ongezonde vetten, hoe slechter je geheugen zal worden. Dit is helaas nog niet letterlijk aangetoond, maar de onderzoeken wijzen wel die kant uit.


Een goed geolied brein

Tegenover de verzadigde en “ongezonde” vetten, die vaak in fastfood voorkomen, kun je je brein ook “goed oliën” met andere vetten. Vetten die rijk zijn aan omega-3-vetzuren zorgen er juist voor dat de bloedvaten goed kunnen doorstromen. Er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mensen die meer van deze vetten binnen krijgen ook een groter brein hebben, omdat “de bloedvaten meer gestimuleerd worden”, aldus de onderzoekers.


Veel eten maakt oud

Naast de effecten van fastfood op je brein is er ook onderzocht wat het effect is van de hoeveelheid eten/calorieën op je hersenen. Italiaanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat een lage inname van calorieën een specifiek molecuul activeert dat wordt geassocieerd met de verjonging van de hersenen.


Er zijn daarnaast nog meerdere onderzoeken gedaan die laten zien dat 70% van de dagelijkse inname van calorieën een positief effect heeft op je geheugen, cognitieve prestatie en het zorgt zelfs voor minder agressiviteit.


Wat te eten?

Ik weet niet hoe jij je voelt nu je dit leest, maar ik ben behoorlijk geshokeerd over deze feiten. Fastfood is natuurlijk enorm populair en vaak erg lekker, maar als je “vroegtijdige dementie” wilt tegengaan is het toch verstandig dit met mate (en het liefs helemaal niet) te eten.


Maar wat kun je dan wel eten? Een van de beste bronnen aan omega-3-vetzuren is vette vis. Vette vis bevat naast gezonde vetzuren ook vitamine D, wat ook belangrijk is voor je brein. Vitamine B, C en E zijn ook belangrijk en zijn vooral te vinden in vruchten en verschillende groentes.


Er zijn vele studies bekend over de effecten van verschillende voedingsmiddelen op je lichaam en op je brein. Onlangs hebben we een artikel geschreven over citroensap, chocolade en water. Mocht je het interessant vinden, dan kun je ook die artikelen lezen.

Zelf ben ik erg enthousiast om te weten dat voeding zulke positieve effecten kan hebben op de kwaliteit van mijn brein. Dat betekend namelijk dat ik zelf in de hand heb hoe effectief het werkt. Door gezond te eten zal het beter functioneren, dan wanneer ik veel fastfood eet.


Stel dus voor jezelf de vraag: “hoe is het voor mij mogelijk om de kwaliteit van mijn brein te verbeteren door mijn voedingspatroon aan te passen”?


Ik ben benieuwd welke mogelijkheden jij voor jezelf ziet. Zou je deze met ons willen delen?