Brain hacking

Het effect van suiker op je brein

Natuurlijk weet je al langer dat suiker niet goed is voor je lichaam, maar wat is het effect van suiker eigenlijk op je brein? En wat zijn de effecten van deze suikers op bijvoorbeeld je concentratie en je studieresultaten?


De kwaliteit van je voeding is enorm belangrijk voor je brein aangezien 20% van je totale lichaamsenergie bestemd is voor je brein. Hoe beter de kwaliteit van je voeding dus is hoe meer kwaliteit je naar je brein stuurt.


Het effect van suiker

Als je meer uit je brein (en je leven ) wilt halen is het belangrijk om jouw consumptie van suiker zoveel mogelijk te matigen. Laat dus dat pak koekjes even staan en neem een stuk groente of fruit. Er zijn vooral veel suikers verwerkt in niet-natuurlijke producten zoals koekjes, frisdranken, gebakjes, snoep, etc.


Let op! Er zijn mensen die denken dat kunstmatige zoetstoffen beter voor je zijn dan suikers. Onderzoek laat echter zien dat deze zoetstoffen vele malen zoeter zijn dan 'normale' suikers. Door het eten van deze zoetstoffen zul je sneller op zoek gaan naar nóg meer suiker. Dit proces wordt ook wel craving genoemd. Je lichaam gaat dan op zoek naar nog meer suiker, omdat het 'gewend' is om dit binnen te krijgen.


Hoeveel suiker hebben we nodig?

Ik wil je graag wat perspectief geven. Een gewicht van 14 gram suiker per dag is namelijk voor de gemiddelde mens genoeg om de dag mee door te komen. Echter soms consumeren we wel meer dan 100 gram per dag.

Laat me je een overzicht geven van hoeveel we kunnen consumeren. Een suikerklontje is ongeveer 3 gram, wat aangeeft dat 4,5 klontje genoeg voldoende zou zijn.

- 1 liter vruchtensap = ca. 40 klontjes

- 1 reep melkchocolade = ca. 13 klontjes suiker

- 1 liter cola = ca. 36 suikerklontjes

- 100 gram noga = ca. 22 suikerklontjes

- 150 gram vruchtenyoghurt = ca. 4 klontjes


Door een grote hoeveelheid suiker maakt jouw lichaam constant insuline aan de energie uit suikers op te slaan. Wanneer er teveel insuline wordt aangemaakt schreeuwt het lichaam om meer suikers en zul je waarschijnlijk blijven eten.

Hierdoor zul je niet alleen de middag-, studie- of werkdip tegengaan, maar zul je ook een verbetering van je concentratie merken. Zonder grote schommelingen in je suikerspiegel is je brein beter in staat zich te focussen op één taak en zul je die effectiever en sneller verrichten.


Alternatieven voor suiker

Een alternatief voor suiker houdende voedingsmiddelen kan bijvoorbeeld studentenhaver zijn. In de rozijnen zit ook suiker, maar deze zijn natuurlijk. Bovendien bevatten ze waardevolle voedingsvezels die goed zijn voor je darmen en immuunsysteem. Ook noten en pitten zijn een betere energiebron dan suikers.


Ze leveren waardevolle vetzuren en vitamine E, die beiden goed zijn voor je hersenen.

Daarnaast is het uiteraard beter om natuurlijke producten te eten in plaats van verwerkte voedingsmiddelen (waar vaak veel suikers of kunstmatige zoetstoffen in verwerkt zijn). Pak dus de volgende keer een appel in de supermarkt en laat dat pak koekjes in het schap liggen. Doe het niet alleen voor jezelf, maar doe het ook voor je brein :)