Brain hacking

Chocolade is goed voor je brein

Ik weet dat mensen graag willen horen dat chocolade goed voor je brein is en het is zeker waar. Hmmm, lekker! Chocolade met biscuit, melk, wit of met noten. Het is natuurlijk allemaal heerlijk, maar niet elke soort chocolade is goed voor je brein en voor je geheugen. Laat me je in dit stukje vertellen van welke soort chocolade jij heerlijk kunt gaan smullen én die goed is voor je lichaam en brein.

 

Yes! Chocolade is goed voor je brein.

Veel mensen beginnen waarschijnlijk al te kwijlen als ze deze titel zien. "Yes, chocolade is goed voor me, zie je wel!" Sorry, maar ik ga deze droom direct verstoren, want het geldt namelijk niet voor elke chocolade. Normale chocolade bevat veel suiker en alleen repen met meer dan 70% cacao zijn echt goed voor je lichaam en brein.


Waarom meer dan 70% cacao?

Chocolade met meer dan 70% cacao bevat veel minder of geen suiker. Hierdoor blijft je suikergehalte laag en schommelt je bloedsuikerspiegel veel minder.

Wanneer het suikergehalte namelijk hoog is komen er grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Wanneer dit gebeurt kun je een dipje krijgen, omdat je lichaam na enige tijd nóg meer suiker wil hebben. Hierdoor gaat onder andere je concentratie omlaag, maar je kunt na overmatig gebruik ook een reactie op heuphoogte verwachten. Daarnaast kan chocolade met veel suiker de kans op een beroerte verhogen.

Ook bevat hoogwaardig chocolade (chocolade met meer dan 70% cacao) zink, wat je concentratie verbetert en de kans op een beroerte verkleint.


Andere voordelen van hoogwaardig chocolade

Waarschijnlijk heb je ook gemerkt dat wanneer je hoogwaardig chocolade eet dat je na enkele stukjes al stopt met eten. De kans is dus klein dat je de hele reep in één keer opeet, omdat het weinig of geen suiker bevat.


Een ander voordeel is dat deze chocolade tegenwoordig in bijna iedere supermarkt wel te verkrijgen is. Je betaalt soms wel iets meer, maar dan heb je wel het beste voor je brein. Daarnaast doe je er veel langer mee, dus je kunt er veel langer van genieten. Mooie win-win situatie toch.


Wat is jouw ervaring?

Heb je een leuke anekdote over chocolade of heb je ervaring met het eten van chocolade met meer dan 70% cacoa, laat het me hieronder weten. Merk jij zelf een verschil? Ben je al van je verslaving af? Ik ben erg benieuwd :)


Let op! Train Your Brain neemt geen verantwoordelijkheid voor eventuele extra kilo's ;)