Brain hacking

Aspartaam en je brein, schadelijk of niet?

Aspartaam, het is een veelbesproken zoetstof waar al jarenlang onderzoek naar is gedaan. De belangrijke vraag is: is aspartaam nu veilig of is het schadelijk voor je lichaam en brein?


In dit artikel wil ik je graag enkele onderzoeken laten zien waarmee ik je bewust hoop te maken van de effecten van aspartaam op je brein.

 

Wat is aspartaam?

Voor de mensen die het nog niet kennen, aspartaam is een zoetstof die vandaag de dag vaak wordt gebruikt in vele verschillende soorten producten. Aspartaam is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker en dat is één van de redenen waarom het zo populair in verschillende light producten zoals cola (en andere light frisdranken), zuivel en kauwgom.

Sommige bronnen zeggen dat cola light tot 70% van de totale markt van aspartaam voor zijn rekening neemt. Gigantisch dus!

De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel onderzoeken gedaan. De ene zegt dat het veilig is, de andere schadelijk. Hoe zit dit nu?

Ik ben een schokkend artikel tegen gekomen waarmee ik je bewust wil maken wat de effecten van aspartaam op je lichaam en brein zijn.

 

Schokkend onderzoek naar aspartaam

Al tientallen jaren wordt er onderzoek gedaan naar aspartaam. Het lijkt veilig, omdat het in veel voedingsmiddelen zit die we dagelijks eten, maar is dit echt zo?

In 1996 is er namelijk al een artikel verschenen dat onderzoeken beschrijft van 165 verschillende studies over aspartaam. Persoonlijk vind ik de resultaten behoorlijk schokkend.

Van de 165 studies naar aspartaam werden er 74 uitgevoerd door (farmaceutische) bedrijven en 91 door onafhankelijke onderzoeksbureaus.

Uit 100% van de door bedrijven gefinancieerde onderzoeken bleek dat aspartaam veilig blijkt te zijn. Dit klinkt misschien geruststellend, maar nu komt het schokkende.

Uit 92% van de onderzoeken van onafhankelijke bureaus blijkt aspartaam te zorgen voor minimaal één probleem in de gezondheid.

Dit is toch vreemd of niet? Het lijkt er dus sterk op dat farmaceutische bedrijven alleen resultaten publiceren die hun goed uitkomen om meer geld te verdienen. Blijkbaar vinden directeuren van deze bedrijven het belangrijker om een mooie auto te rijden dan iets goed te doen voor hun medemens.

Maar dat is nog niet alles...

 

Andere onderzoeken

Dit is niet het enige onderzoek dat een schadelijk effect van aspartaam laat zien. Dr. Russell Blaylock, schrijver van het boek "Excitotoxins: The Taste That Kills" en onderzoeker naar aspartaam, zegt dat aspartaam voor veel problemen kan zorgen. Echter, de meeste symptomen zijn neurologisch (hoofdpijn, gedragsveranderingen en zelfs depressie).


Er zijn zelfs onderzoeken bekend die duidelijk laten zien dat aspartaam de kans op hersentumoren sterk vergroot. Dit zou mogelijk kunnen komen door een bijproduct dat ontstaat als aspartaam wordt afgebroken in ons lichaam. Dit bijproduct heet DKP (diketopiperazine) en is sterk geassocieerd aan hersentumoren.


Ook is er een grappig filmpje + interview over aspartaam die interessant is om te kijken.

Ik hoop je hiermee geen angst aan te jagen, maar duidelijk te maken dat aspartaam helemaal niet zo veilig is als jij en ik dachten. Ik hoop je hiermee bewust te maken, zodat jouw brein gezond blijft en we samen meer uit de (brein) potentie van de mens kunnen halen.

 

Wat denk jij?

De afgelopen weken heb ik een aantal blogs geschreven over voeding en je brein zoals de effecten van suiker, fluoride en fastfood.


Ik geloof dat er meer voedingsmiddelen zijn die we dagelijks tot ons nemen, maar die goed voor ons lichaam en brein zijn.


Ken jij toevallig nog voedingsmiddelen die schadelijk zijn? Laat het weten, dan kunnen we samen hier meer mensen bewust van maken. Alvast bedankt!