Onze hersenen zijn voortdurend actief. Niet alleen overdag, als je onder de douche staat of als je studeert, maar ook bijvoorbeeld als je slaapt. Onderzoekers hebben gemeten dat onze hersenactiviteit bestaat uit verschillende hersengolven. Deze golven kunnen ook verschillende frequenties hebben van elektrische activiteit in ons brein.

Onderzoekers hebben aangetoond dat deze hersengolven ontstaan bij verschillende dagelijkse activiteiten. Zo zijn onze hersengolven anders als we aan het werk zijn vergeleken wanneer we ontspannen.

Welke hersengolven zijn er?

De meest voorkomende frequentie die we dagelijks ervaren zijn de bètagolven. Deze frequentie is het ‘normale’ ritme van de hersenen wanneer we actief en wakker zijn. Stress kan de snelheid en het ritme van de bètagolven veranderen waardoor ze sneller worden. Dit betekend dus dat stress een direct effect heeft op je hersenen, interessant of niet?

Een andere soort hersengolven zijn de alfagolven. Deze frequentie is in de hersenen te vinden wanneer we wakker zijn, maar onszelf ontspannen. Deze alfafrequentie (of alfastaat) wordt ook wel omschreven als de ideale leerstaat. Wanneer je in alfastaat bent kun je gemakkelijker informatie opnemen en verwerken in je brein. Er zijn verschillende manieren om in alfastaat te komen, zoals ademhalingstechnieken, meditatie of speciale muziek.

Daarnaast zijn er thetagolven en deltagolven die voorkomen tijdens diepe slaap. Een combinatie van theta- en alfagolven zorgt voor de beste leerstaat en eigenlijk zou je voordat je gaat werken of studeren moeten ontspannen. Je zult merken dat je jezelf beter kunt concentreren, meer ontspannen bent en betere werk- en leerresultaten zult behalen.

Er zijn echter maar heel weinig mensen die echt ontspannen voordat ze informatie gaan bestuderen. Gelukkig weet je nu hoe belangrijk ontspannen is. Ga dus de komende week aan de slag met deze informatie. Ontspan jezelf voordat je gaat werken of studeren enkele mintuten door bijvoorbeeld goed door te ademen. Doe een buikademhaling door in te ademen door je neus (je buik komt naar buiten) en uit te ademen via je mond (je buik komt naar binnen).

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu